|

NSRS ponovo o Lajčakovim mjerama

NSRS ponovo o Lajčakovim mjerama
0
S
Sarajevo-x.com
5.11.2007. u 08:31
0
komentara
0

dijeljenja
NSRS ponovo o Lajčakovim mjerama Foto: Reuters
Nastavak pete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će se razmatrati ''Utvrđivanje stava Parlamenta RS-a o odlukama koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak i zahtjevima od 19. oktobra ove godine'' zakazan je za danas u Banjoj Luci. Očekuje se da će Skupština usvojiti i rezoluciju o neprihvatljivosti bonskih ovlaštenja.
Skupština je, 29.oktobra, u prvom djelu sjednice usvojila Deklaraciju povodom najnovijih odluka Miroslava Lajčaka te prekinula raspravu kako bi sačekala da se objavi kominike Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) nakon sjednice 30. i 31.oktobra.

U Deklaraciji je rečeno da Skupština smatra da je Lajčak svojim odlukama nastavio sa prekoračenjima dejtonskih ovlaštenja, da je OHR derogirao sopstveno tumačenje u vezi sa Zakonom o Vijeću ministara BiH i poslovnicima oba doma parlamenta BiH od 25. februara 2000. godine, čime stvara ambijent pravne nesigurnosti i neizvjesnosti, kao i da nametnuti Zakon nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Aneksom IV sporazuma i da ugrožava ustavni poredak i demokratsko uređenje BiH, posebno Ustavom zagarantiranu poziciju RS-a i njenih predstavnika u institucijama Bosne i Hercegovine.

U današnjem nastavku zasjedanja očekuje se da Narodna skupština RS-a ponovo razmotri odluke Visokog predstavnika, kao i zahtjeve za ukidanje "bonskih ovlaštenja" visokog predstavnik i vraćenje prenijetih nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, izvijestila je FENA.

Novi sastanak pravnih eksperata OHR-a i Republike Srpske na temu razjašnjavanja posljednje odluke visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka trebalo bi da se održi danas u Banjoj Luci.

Predstavnici RS-a smatraju da postoje mogućnosti za postizanje dogovora, kao i šanse da se odluka visokog predstavnika dopuni odredbom da je prilikom glasanja u Vijeću ministara BiH potreban najmanje jedan glas konstitutivnih naroda iz entiteta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.