BiH
0

NSRS: Oštra rasprava Bojića i Dodika

FENA
Šef poslaničkog Kluba SDS-a Borislav Bojić podržao je danas tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a veto koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović stavio na odluku Predsjedništva BiH od 11. aprila, ali i dodao da je očekivao od Radmanovića i da pokrene proceduru smjene ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja zbog nekih njegovih stavova koje je iznosio u proteklom periodu, a koji nisu bili usaglašeni na Predsjedništvu BiH.

Bojiću je replicirao premijer RS-a Milorad Dodik koji je upitao kada su to članovi Predsjedništva BiH iz RS-a, koji su bili iz reda SDS-a, pokretali pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i zašto ih tada nije opominjao.

Dodik je naveo da za RS nije sporna BiH, dok je RS u njoj, a Bojiću je poručio da "se predstavnici vlasti entiteta i države iz RS-a sada konsultuju, što nije rađeno za vrijeme vladavine SDS-a".

Naveo je i da neće dozvoliti da policija RS-a bude ukinuta, kao ni entitetsko glasanje u Parlamentarnoj skupštini BiH i da "Bojić nema potrebe da na to podsjeća vladajuće stranke".

U prilično oštrom obraćanju, Dodik je dodao da BiH nema bez RS-a, a postavio je, između ostalog i pitanja, "šta će žene Srebrenice u Kotorskom, da on vidi šta se ovdje sve radi i oko Srebrenice, šta radi reisu-l-ulema Mustafa Cerić i na kraju poručio Bojiću zašto on ne reagira na sve to, već na nešto opominje vladajuće strukture koje to rade".

Bojić je reagirao riječima da je svaki komentar na Dodikov istup suvišan, jer su predstavnici SNSD-a uspostavili jednopartijski sistem u RS-u.