BiH
0

NSRS: Obraćanje bh lidera o reformi policije u BiH

FENA
U prisustvu šestorice lidera političkih stranaka u BiH danas je u Banjoj Luci počela sjednica Narodne skupštine na kojoj se razmatra dosadašnji tok reforme policije u BiH.

Poslanicima će se povodom aktuelnog stanja u reformi policije u BiH obratiti predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić, HDZ-a Dragan Čović, lider SNSD-a Milorad Dodik, PDP-a Mladen Ivanić, SDS-a Mladen Bosić, te DNS-a Marko Pavić. Sjednici ne prisustvuje lider Stranke za BiH Haris Silajdžić.

U toku je obraćanje Marka Pavića, koji je istaknuo da je policija u nadležnosti entiteta, a pozvao se na zaključke Narodne skupštine po kojima nema reforme u BiH koja izlazi iz ustavnih okvira.

DNS se zalaže, naglasio je, da se ne mogu "olako" prenositi ovlaštenja entiteta na nivo BiH, a da policija RS-a mora ostati u predstojećoj reformi policijskih struktura u BiH.

Narodna skupština bi nakon obraćanja lidera stranaka i poslaničke rasprave trebalo da usvoji određene zaključke ili neki drugi akt. Predmet današnje rasprave neće biti izvještaj Direkcije za reformu policije.

Sjednici pored lidera političkih stranaka koji su učestvovali u razgovorima o reformi policije u BiH prisustvuju i dvojica potpredsjednika RS-a Adil Osmanović i Davor Čordaš.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić saopćio je na početku zasjedanja da je lider Stranke za BiH Haris Silajdžić obavijestio entitetski parlament da ne može prisustvovati današnjoj raspravi o reformi policije zbog ranije preuzetih obaveza.