|

NSRS o parcelaciji za autoput Banja Luka - Prijedor po skraćenom postupku

NSRS o parcelaciji za autoput Banja Luka - Prijedor po skraćenom postupku
17
F
FENA
17.11.2019. u 16:09
14
komentara
17

dijeljenja
NSRS o parcelaciji za autoput Banja Luka - Prijedor po skraćenom postupku
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske razmatrat će na narednoj sjednici plan parcelacije za autoput Banja Luka – Prijedor po skraćenom postupku.
U tom dokumentu se naglašava da se plan usvaja na period od deset godina, u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i građenju.

Ugovorom o koncesiji za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor – Novi Grad (prva faza Banja Luka – Prijedor) je potpisan između Vlade RS i kineske kompanije „SDHS-CSI BH“ u decembru 2018. godine.

Koncesionar je podnio inicijativu Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS za donošenje Odluke o izradi Plana parcelacije za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor, čije usvajanje je preduslov za rješavanje imovinsko pravnih poslova.

Ukupna dužina autoputa iznosi 42 km.

Rok početka izgradnje je dvije godine od dana potpisivanja ugovora, a iz resornog ministarstva su naveli da su trenutno u toku aktivnosti na ispunjavanju obaveza definisanih u ugovoru da bi se ostvarili svi preduslovu za početak izgradnje.

Na istoj sjednici entitetskog parlamenta, koja je zakazana za 26.novembar, bit će razmatran i Prijedlog odluke o usvajanju dijela Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača po skraćenom postupku za dionicu Brčko – Bijeljina – Rača.

Sredinom juna usvojena je odluku o izradi Plana parcelacije za autoput i gasovod dionice Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača po skraćenom postupku.

Tokom javnog uvida pristigao je znatan broj primjedaba i sugestija na nacrt dokumenta koji se odnosi na dionicu Vukosavlje–Brčko, zbog čega je Ministarstvo saobraćaja i veza, 18. oktobra 2019. godine, zatražilo mišljenje o mogućnosti usvajanja sprovedbenog planskog dokumenta – Plana parcelacije za auto-put i gasovod dionice Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača u dvije faze.

Odlukom o pristupanju izradi je određeno da taj autoput sa gasovodom čine dvije različite, odvojene dionice: dionica Vukosavlje–Brčko dužine 32 km i dionica Brčko–Rača dužine 38,50 km.

Budući da je odlukom koja čini osnov za izradu predmetnog plana parcelacije, jasno definisana podjela autoputa sa gasovodom na dvije dionice, ostavljena je mogućnost izrade i usvajanja Plana parcelacije za aut-put i gasovod dionice Vukosavlje–Brčko i Brčko–Rača u fazama, odnosno fazna izrada i usvajanje prema navedenim, utvrđenim dionicima.

Shodno navedenom, za plan parcelacije dionice Vukosavlje–Brčko bit će sproveden zaseban postupak usvajanja plana parcelacije, pojašnjava se u predloženoj odluci.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...