{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS: Neophodno usvojiti novi zakon o radu

F
6.11.2012. u 21:00
1
0
NSRS: Neophodno usvojiti novi zakon o radu
1
NSRS: Neophodno usvojiti novi zakon o radu
Većina poslanika Narodne skupštine RS-a ukazala je večeras da je neophodno usvojiti novi zakon o radu, prije usvajanja zakonskog akta kojim bi se spriječili svi oblici zlostavljanja na radom mjestu.
Da je apsurno govoriti o nekim verbalnim ili sličnim oblicima zlostavljanja radnika, dok polovina njih ne ostvaruje ni osnovno pravo na plaću, ukazao je poslanik Demokratske partije Vojislav Gligić tokom večerašnje rasprave u Narodnoj skupštini.

- Vi kao da radnicima hoćete da kupujete zlato, a oni hodaju bosi i goli, slikovito se izrazio Gligić u obraćanju predstavnicima resornog ministarstva.

On i većina drugih poslanika slažu se da je potrebno donijeti zakon o spječavanju zlostavljanja na radu, ali da to nije dovoljno učiniti samo na papiru, već se u praksu moraju poštovati radnička prava.

Ovaj zakon pripremljen je tek u formi nacrta.

U sada važećem radnom zakonodavstvu u RS-u samo Zakon o radu uređuje zaštitu ličnog integriteta zaposlenih tako što propisuje da radnik i osoba koja traži zaposlenje ne može biti stavljena u neravnopravan položaj kod ostvarivanja prava po osnovu rada i prava na zaposlenje zbog rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja i ubjeđenja i drugih obilježja.

Nacrtom zakona o sprječavanju zlostavljanja na radu definiraju se oblici zlostavljanja na radu, obaveze poslodavca za preventivno djelovanje radi sprječavanja zlostavljanja na radu i postupci za sprječavanje zlostavljanja na radu kod svih poslodavaca bez obzira na karakter vlasništva i oblik organizovanja.

U Skupštini RS-a danas su razmatrani Prijedlog zakona o uslovima i postupku verifikacije općih obaveza, izmjene i dopune Izbornog zakona RS-a i izmjene Zakona o zaštiti naziva RS-a, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u RS-a.

Zasjedanje se nastavlja sutra, kada će biti riječi o posebnom privatizacionom programu za preduzeće „Krajinapetrol“, kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade RS-a o izboru strateškog partnera za realizaciju projekata Hidroenergetski sistem Gornja Drina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: