BiH
1

NSRS: Neophodno usvojiti novi zakon o radu

FENA
Većina poslanika Narodne skupštine RS-a ukazala je večeras da je neophodno usvojiti novi zakon o radu, prije usvajanja zakonskog akta kojim bi se spriječili svi oblici zlostavljanja na radom mjestu.

Da je apsurno govoriti o nekim verbalnim ili sličnim oblicima zlostavljanja radnika, dok polovina njih ne ostvaruje ni osnovno pravo na plaću, ukazao je poslanik Demokratske partije Vojislav Gligić tokom večerašnje rasprave u Narodnoj skupštini.

  • Vi kao da radnicima hoćete da kupujete zlato, a oni hodaju bosi i goli, slikovito se izrazio Gligić u obraćanju predstavnicima resornog ministarstva.

On i većina drugih poslanika slažu se da je potrebno donijeti zakon o spječavanju zlostavljanja na radu, ali da to nije dovoljno učiniti samo na papiru, već se u praksu moraju poštovati radnička prava.

Ovaj zakon pripremljen je tek u formi nacrta.

U sada važećem radnom zakonodavstvu u RS-u samo Zakon o radu uređuje zaštitu ličnog integriteta zaposlenih tako što propisuje da radnik i osoba koja traži zaposlenje ne može biti stavljena u neravnopravan položaj kod ostvarivanja prava po osnovu rada i prava na zaposlenje zbog rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja i ubjeđenja i drugih obilježja.

Nacrtom zakona o sprječavanju zlostavljanja na radu definiraju se oblici zlostavljanja na radu, obaveze poslodavca za preventivno djelovanje radi sprječavanja zlostavljanja na radu i postupci za sprječavanje zlostavljanja na radu kod svih poslodavaca bez obzira na karakter vlasništva i oblik organizovanja.

U Skupštini RS-a danas su razmatrani Prijedlog zakona o uslovima i postupku verifikacije općih obaveza, izmjene i dopune Izbornog zakona RS-a i izmjene Zakona o zaštiti naziva RS-a, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama u RS-a.

Zasjedanje se nastavlja sutra, kada će biti riječi o posebnom privatizacionom programu za preduzeće „Krajinapetrol“, kao i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade RS-a o izboru strateškog partnera za realizaciju projekata Hidroenergetski sistem Gornja Drina.