{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS ne priznaje nezavisnost Kosova i ne odustaje od prava na referendum

F
22.2.2008. u 08:04
0
0
NSRS ne priznaje nezavisnost Kosova i ne odustaje od prava na referendum
0
NSRS ne priznaje nezavisnost Kosova i ne odustaje od prava na referendum
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u četvrtak kasno navečer u Banjoj Luci glasovima svih srpskih poslanika Rezoluciju o nepriznavanju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, uz stav i da RS ima pravo na referendum ukoliko se nastavi pritisak na njen status unutar BiH.
U Rezoluciji se navodi da NSRS smatra jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije neprihvatljivim aktom razbijanja teritorijalnog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije.

Od svih predstavnika RS-a u institucijama BiH je zatraženo da nedozvole da BiH prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije niti uspostavi bilo kakve međuinstitucionalne veze sa nelegalno proglašenom nezavisnošću.

"NSRS osuđuje zemlje koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti i poziva zemlje članice UN-a, a naročito zemlje regiona i Evrope, da tako proglašenu nezavisnost ne priznaju jer je to suprotno povelji UN-a, osnovama međunarodnog prava i Rezoluciji 1244 Vijeća bezbjednosti UN-a, te da obezbijede nastavak pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova i Metohije", kaže se u usvojenoj Rezoluciji.

NSRS, također, smatra da je stabilnost zemalja u regionu u najvećoj mjeri povezana sa pitanjem poštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodno utvrđenih granica i da svako priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti predstavlja opasan međunarodni presedan.

"Ukoliko veći broj zemalja UN-a, a prije svega EU, prizna tako proglašenu nezavisnost, NSRS smatra da bi time bio uspostavljen novi međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na samoopredjeljenje do razdruživanja", kaže se u Rezoluciji.

"U tom slučaju NSRS smatra da ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu", naglašava se u Rezoluciji i dodaje da, "ako se u institucijama BiH ne prihvati daytonski položaj i ovlašenja RS-a, nastavi pritisak na RS da se mijenja njen status protivno njenoj volji i ukoliko BiH uđe u proces međunarodnog priznavanja Kosova i Metohije, RS će ući u proceduru utvrđivanja svog državnopravnog statusa na osnovu demokratskog i mirnog rješavanja pitanja i odnosa u BiH".

Na kraju je NSRS pozvala građane na mir i strpljenje u interesu političke stabilnosti i neupitnosti postojanja RS-a.

Nakon usvajanja Rezolucije okončana je posebna sjednica entitetskog parlamenta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: