BiH
0

NSRS: Murselović traži povećanje za povratak u RS, burno reagiranje Dodika na primjedbe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović zatražio je tokom današnje rasprave o predloženom budžetu RS-a za narednu godinu povećanje sredstava za povratak u RS-u.

On je kazao da je evidentno da novaca ima i da se budžet puni dobro te da okosnicu prihoda čine indirektni porezi, iako je i u Skupštini RS-a bilo primjedbi na rad Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Nažalost, direktni porezi ne rastu u planiranom iznosu, odnosno bar ne svi od tih poreza", kazao je Murselović i dodao da Vlada tu mora poduzeti mjere da bi direktni prihodi rasli.

Murselović je kazao da socijalne kategorije nisu zadovoljne predviđenim sredstvima te da se povećanje prihoda nije vratilo onim građanima koji su najviše zaslužni za to.

Poslanik SBiH, također, je izrazio nezadovoljstvo što je budžetom predviđen iznos od tri miliona za zakup imovine i prostora, a istovremeno je napravljena nova zgrada Vlade.

Premijer RS-a Milorad Dodik je u obraćanju Skupštini veoma oštro reagirao na primjedbe poslanika, navodeći da će predloženi budžet biti usvojen i to bez amandmana poslanika SRS RS-a Milanka Mihajlice, kojem je uputio niz optužbi zbog ranije upućenih primjedbi na predloženi budžet.

Dodik tvrdi da opozicija ne želi da čuje argumente Vlade, već "demagoški govori", navodeći da ne stoje primjedbe da je privatizacija naftnog sektora loše urađena.

U prilično burnom reagiranju, Dodik je optužio i poslanike opozicije, bivšu ministricu finansija Svetlanu Cenić i Transparency International BiH zbog iznijetih primjedbi na rad Vlade, a sve to je izazvalo burne reakcije poslanika SDS-a.

Poslanik SDS-a Borislav Bojić optužio je Dodika da ne dozvoljava poslanicima da imaju uvid u prodaju naftne industrije te Rudnika i Termoelektrane "Gacko".

Rasprava o predloženom budžetu bit će nastavljena i nakon pauze, u 17.00 sati.

Na budžet je podnijeto oko 120 amandmana.