{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS: Kritike na Nacrt zakona o upotrebi i zaštiti naziva RS-a

F
4.6.2008. u 15:56
0
0
NSRS: Kritike na Nacrt zakona o upotrebi i zaštiti naziva RS-a
0
NSRS: Kritike na Nacrt zakona o upotrebi i zaštiti naziva RS-a
Nacrt zakona o upotrebi i zaštiti naziva RS-a danas je žesto kritikovan u Narodnoj skupštini, a njegov predlagač, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a, pozvano je da ga doradi.
Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo ukazao je u svom izlaganju da ovaj zakonski akt, umjesto da štiti naziv RS-a, omalovažava to ime.

Bundalo, ali i drugi poslanici, istakli su da je tekst nacrta pun nedostataka i manjkavosti, ali i je neprimjenjiv u praksi.

"Sam naziv zakona koji treba da odražava sadržaj i suštinu zakona nije odgovarajući, jer bi u njemu trebalo da bude samo zaštita imena RS-a", rekao je Bundalo.

Poslanici su nakon rasprave ipak usvojili ovaj nacrt, za koji ministar uprave i lokalne smouprave Zoran Lipovac kaže da propisuje obavezno odobrenje nadležnog organa za upotrebu naziva RS-a.

Pojasnio je da pravna osoba može ostvariti pravo na upotrebu naziva ako ispuni uvjete, odnosno ako svojim osnivačkim aktom, statutom i godišnjim planom aktivnosti utvrdi da će djelovati na teritoriji RS-a, da će u svojoj djelatnosti, promovisati interese tog entiteta i da unošenje naziva RS-a nije u suprotnosti sa interesima unutrašnjeg i međunarodnog poretka.

Također, od primjene ovog zakona izuzeti su entitetski organi i organizacije koje su osnovane zakonom ili drugim aktom nadležnog republičkog organa, dok je za sve druge pravne osobe utvrđena obaveza da u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog zakona pribave odobrenje za upotrebu naziva RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: