Rasprava traje
8

NSRS: Ko je "za", a ko "protiv" prodaje Ljubije

Piše: M. Travar
NSRS (Foto: Klix.ba)
NSRS (Foto: Klix.ba)
Poslanici Narodne skupštine RS su nastavili raspravu o prodaji 65% državnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija.

Nakon svih danas izrečenih međusobnih optužbi između predsjednika RS i SNSD-a Milorada Dodika i predsjednika NDP-a Dragana Čavića, u nastavku zasjedanja nema većih uzbuđenja. Ono čime smo se mi u međuvremenu bavili je ko će glasati "za", a ko "protiv" prodaje.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić tvrdi da SNSD nema skupštinsku većinu za izglasavanje odluke Vlade Republike Srpske o prodaji osnovnog kapitala u Rudniku željezne rude Ljubija Prijedor firmi Israeli investment group Commonwealth of Dominica, ali da vrh te stranke pokušava da kupi poslanike.

Predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da će se na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske vidjeti da li ima dovoljno poslanika koji će glasati za prodaju državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija te da niko nikada nije rekao da ima u ovom slučaju većinu.

"Ne mogu da garantujem da imamo većinu. Niko nije ni rekao da ćemo imati većinu", rekao je Dodik. Ukoliko ne bude većine, poručio je da će biti traženi drugi načini da Republika Srpska osigura finansijsku stabilnost.

Činjenica je da borba o većini za neku odluku Narodne skupštine odavno nije bila tješnja. Sve se zna i ništa se ne zna. Prema saznanjima Klix.ba, prodaje Ljubije je ipak prilično izvjesna jer postoji kritična masa od 42 poslanika.

Računica kaže: 29 poslanika SNSD-a + 5 poslanika Socijalističke partije RS + 4 samostalna poslanika, Ilija Stevančević, Vojin Mitrović, Simuna Žakula i Zlatko Maksimović + 2 iz SDS-K, Nenad Stevandić i Slavko Dunjić kao poslanici + dva iz Koalicije Domovina, Admir Čavka i Ivana Lovrić.

Ono što je nejasno je odnos Darka Banjca, također poslanika Kluba SDS-K, koji je i predsjednik Opštinskog odbora DNS-a u Bosanskoj Dubici.

Klub poslanika PDP je u međuvremenu zatražio javno izjašnjavanje poslanika, odnosno da u skupštini bude objelodanjeno ko je za šta glasao.

U igri su rudnik, sudbine radnika Ljubije, Željeznica RS, ali i Željezare Zenica, ali i interesi pojedinih poslanika NSRS, prije svega novčani.

Drama se nastavlja.