Odbor za ustavna pitanja
86

NSRS danas razmatra odgovore Ustavnom sudu BiH u vezi sa Zakonom o nepokretnoj imovini RS-a

S. Š. U.
Odbor za ustavna pitanja RS-a danas o odgovoru Ustavnom sudu BiH o nepokretnoj imovini (Foto: E. M./Klix.ba)
Odbor za ustavna pitanja RS-a danas o odgovoru Ustavnom sudu BiH o nepokretnoj imovini (Foto: E. M./Klix.ba)
Za danas je zakazana sjednica Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske sa samo jednom tematskom tačkom dnevnog reda koja se tiče spornog Zakona o nepokretnoj imovini.
Naime, nakon što je Zakon o nepokretnoj imovini RS-a osporen pred Ustavnim sudom BiH sa čak četiri podnesena zahtjeva za ocjenu ustavnosti, potrebno je na tvrdnje iz zahtjeva ponuditi odgovor.

Ustavni sud na zahtjeve traži odgovor organa vlasti koji je usvojio sporni zakon, pa će stoga Odbor za ustavna pitanja RS-a danas razmatrati prijedloge odgovora koji će biti dio rasprava prije no što se donese odluka u slučaju zakona kojim manji bh. entitet želi prisvojiti državnu imovinu.

Zahtjev za ocjenu ustavnost podnijeli su članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, 11 jedanaest zastupnika iz Predstavničkog doma BiH te pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Bećirovićev zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti bit će razmatran danas na elektronskoj sjednici Ustavnog suda BiH.