Banja Luka
4

NSRS danas raspravlja da li kleveta postaje krivično djelo, u isto vrijeme i protesti građana

S. Š.
Građani i medijski radnici danas organizuju proteste zbog najavljene kriminalizacije klevete
Građani i medijski radnici danas organizuju proteste zbog najavljene kriminalizacije klevete
Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, kolokvijalno nazvan "zakonom o kriminalizaciji klevete" danas će se naći na sjednici NSRS-a, a također su i najavljeni protesti građana u Banjoj Luci kao znak negodovanja najavljenim izmjenama.
Danas će se pred poslanicima NSRS-a naći Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, kojim se kriminalizuje kleveta. Sjednica je zakazana za 10 sati.

Novinari su jučer o ovom spornom dokumentu razgovarali sa predsjednicima poslaničkih klubova u parlamentu RS-a, ali povlačenja, kako stvari stoje, neće biti. Nacrt će tako pred poslanike NSRS-a.

Nacrt zakona tretira klevetu i uvredu kao krivična djela i najavljuje visoke novčane kazne za prekršioce, prema dosad objavljenim informacijama.

Od subjekata iz novinarske zajednice shvaćen je kao propis što može, zajedno sa setom drugih propisa, negativno utjecati na slobodu govora medija u tom entitetu. Osim novinarskih udruženja, reagirale su i neke međunarodne organizacije.

Zbog toga su nezadovoljni građani i medijski radnici najavili protestno okupljanje i to s početkom od 12 sati na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

"Pozivamo ovim putem sve radnike, medije, borce za ljudska prava i ostale da se odazovu protestu kako bi zaštitili našu budućnost i budućnost naše djece. Trebamo iskazati svoje nezadovoljstvo o prijedlogu zakona o kleveti", poručili su organizatori ranije.