Niz spornih tema
33

NSRS danas održava posebnu sjednicu: Od pitanja referenduma do legalizacije isplate plata u kovertama

V. K.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Poslanici u Narodnoj skupštini RS-a danas će zasjedati u okviru 13. posebne sjednice na kojoj je najavljen niz spornih i kontroverznih tačaka.
Prema prijedlogu dnevnog reda, zastupnici u NSRS danas će razmatrati ukupno šest tačaka, a među njima će se naći i Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine. Inače, ovu komisiju formirala je vlada manjeg bosanskohercegovačkog entiteta.

Druga tačka odnosi se na prijedlog odluke o sastavu delegacije NSRS u Parlamentarnom forumu Srbija - Republika Srpska.

Treća tačka dnevnog reda privukla je posebnu pažnu s obzirom da se tiče Prijedloga zakona o dopunama Zakona o radu.

"Izuzeto od člana 126. ovog zakona, u slučaju kada je radniku onemogućena isplata plata putem tekućeg računa koja nije zasnovana na pravosnažnoj sudskoj, upravnoj ili drugoj odluci nadležnog organa, poslodavac platu i druga lična primanja radnika isplaćuje u gotovom novcu", navodi se u izmjenama zakona.

Također, zastupnici će danas razmatrati i usvajanje prijedloga entitetskog izbornog zakona što je stiglo kao reakcija na odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i izmjene izbornog zakona koje su donesene prije nekoliko sedmica.

Osim toga, najavljena je rasprava i o prijedlogu zakona o referendumu.

"Ovim zakonom uređuje se: raspisivanje i sprovođenje referenduma u Republici Srpskoj (u dalјem tekstu: republički referendum) i referenduma u gradu, odnosno opštini (u dalјem tekstu: lokalni referendum), organi za sprovođenje referenduma, glasački spisak, glasačka mjesta, rad glasačkih odbora, način neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu, utvrđivanje rezultata glasanja na glasačkom mjestu, zaštita prava građana u sprovođenju referenduma i način ostvarivanja građanske inicijative", navodi se u prijedlogu.