{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NSRS će imati dva do četiri potpredsjednika

F
18.4.2011. u 17:24
0
3
NSRS će imati dva do četiri potpredsjednika
0
NSRS će imati dva do četiri potpredsjednika
Vijeće naroda Republike Srpske (RS) danas je na sjednici u Banjoj Luci potvrdilo odluku parlamentaraca od 22. marta o promjeni Ustava RS-a kojim se definira da će Narodna skupština RS-a brojati od dva do četiri potpredsjednika.
Predsjedavajući Vijeća Momir Malić rekao je da je amandman potvrđen većinom glasova u svakom klubu, a da su protiv glasala samo dva delegata iz Kluba hrvatskog naroda, uz obrazloženje da u amandmanu treba jasno precizirati da je riječ o četiri potpredsjednika.

Hrvatski delegati, naime, smatraju da u amandmanu treba biti jasno precizirano da su to potpredsjednici iz svih konstitutivnih naroda.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Mirsad Đapo pojašnjava da je ovaj klub prihvatio amandman, s tim što su i oni u toku rasprave upozorili na okolnost da on ne osigurava punu ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda.

Ipak, Bošnjački klub će kao prioritet u daljem radu uzeti odrednicu da se prilikom promjena Ustava RS-a mora osigurati da svi konstitutivni narodi i ostali imaju najmanje jedno mjesto na ovim pozicijama.

Đapo dodaje da je i najnovija odrednica Ustava bolje od ranije, jer Skupština RS-a sada može izabrati i potpredsjednika iz reda hrvatskog naroda.

Rukovodstvo Skupštine RS-a trenutno čine predsjednik i dva potpredsjednika, iz reda bošnjačkog naroda i opozicije, dok Hrvati nemaju svog predstavnika, što je proteklih godina bila praksa.

Ranijim Nacrtom amandmana bile su formulirane dvije verzije za izbor potpredsjednika entitetskog parlamenta: ''jedan ili više'' i ''do tri'', ali se od njih odustalo nakon provođenja skupštinske i javne rasprave.

Đapo je u izjavi novinarima podsjetio i na negativno iskustvo s ranijim mišljenjima Narodne skupštine, Vijeća naroda i Ustavnog suda RS-a kada je riječ o šest vitalnih funcija RS-a na kojima ravnopravno moraju biti raspoređeni predstavnici triju konstitutivnih naroda.

"Očigledno je da svi drugi narodi u sistemu institucija RS-a imaju bolju poziciju nego Bošnjaci, jer još nije određena šesta vitalna funkcija i ponovo su se pojavili problemi u vezi s izborom glavnog republičkog tužioca", naveo je Đapo.

Stoga je naglasio da je Klub prihvatio amandman, iako je današnja sjednica ukazala da se Poslovnik krši, kad god je riječ o vrlo bitnim pitanjima.

"Imamo inicijative prema Ustavnom sudu u vezi s ranijim kršenjem Poslovnika, a ovaj amandman smo prihvatili, jer smatramo da jeste izvjesno poboljšanje", istakao je Mirsad Đapo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: