BiH
0

NSRS: Burna rasprava oko prava na otpremninu

FENA
Narodna skupština Republike Srpske prihvatila je večeras poslije burne rasprave Informaciju o ostvarivanju prava na otpremninu za period 1. oktobara 2006. do 30. septembar 2007. godine.

Poslanici Stranke za BiH i Stranke demokratske akcije uputili su primjedbe zbog činjenice da je bio kratak vremenski rok za podnošenje zahtjeva, te ukazali na potrebu brže isplate otpremnina.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a Boško Tomić kazao je da je u periodu od samo tri mjeseca stiglo oko 60.000 zahtjeva, te ustvrdio da će novac po svim pravosnažnim rješenjima biti isplaćen.

Tomić je rekao da se rok može mijenjati samo zakonom.

Opremine se odnose na osobe koje smatraju da im je radni odnos prestao na nezakonit način i to od kraja 1991. do 2000. godine.

Tokom rasprave poslanici su, također, upitali šta će biti sa 2.000 radnika iz Maglaja koji su 1992. godine ostali i bez posla, te kako će biti rješene otpremine koji su ostali bez posla na području Federacije BiH.

Poslanici su prije toga prihvatili i Informaciju o stanju u oblasti ostvarivanja prava izbjeglica, raseljenih i povratnika i Izvještaj skupštinskog Odbora za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih i povratnika o održanim tematskim sjednicama o temama: ''Problemi izbjeglica, raseljenih i povratnika u RS“ i ''Problemi izbjeglica iz Republike Hrvatske koji žive u RS-u.

Za period od 2002. do 2006. godine za povratak u RS osigurano je 3,3 miliona KM, za povratak u FBiH 2,8 miliona KM.

Tokom rasprave poslanici SDS-a optužili su ministra za izbjegle i raseljene osobe RS-a Omera Brankovića da je zloupotrijebio položaj jer je, tvrde, daleko više sredstva poreskih obveznika utrošeno, uglavnom u obnovu bošnjačkih kuća u RS-u.

Branković je te navode demantirao, navodeći da nisu tačni.

Skupština je večeras okončala rad u nastavku 16. redovne sjednice, a novo zasjedanje najavljeno je za 30. januara.