Suđenja traju godinama
63

Nožica: Schmidtove izmjene Krivičnog zakona ne mogu biti učinkovite za rješavanje gorućih političkih pitanja

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Christian Schmidt danas je iskoristio bonske ovlasti, poništio odluke NSRS-a i ponovo izmijenio Krivični zakon Bosne i Hercegovine. O tome da li su učinkovite za Klix.ba govorila je advokatica Senka Nožica.
Nožica je kazala da kada je Schmidt ranije donio izmjene Krivičnog zakona, one nisu bile učinkovite, niti su provodive, niti ih je iko provodio.

"Izmjene krivičnog zakona nisu efikasan način rješavanja političkih problema, to je sasvim sigurno. Bez obzira kakve god da su te izmjene. Dok se krivični postupak provede, dok dođe do konačne presude, to u našoj državi traje tri do deset godina. Kao što su bile i prethodne mjere visokog predstavnika totalno neučinkovite, kada je u pitanju bio genocid, tako nisu ni ove. Bilo koje izmjene krivičnog zakona kojima se pokušava rješavati goruća politička pitanja, ne smatram da mogu biti rješenje niti da mogu biti učinkovita", rekla je.

Podsjećamo, Schmidt je donio izmjene Krivičnog zakona u dijelovima koji se odnose na podrivanje ustavnopravnog poretka BiH i provođenje odluka visokog predstavnika.

Izmijenjeno je nekoliko dijelova, a uveden je i novi Član 203a koji glasi: "Službena osoba u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, odnosno kantona, grada ili općine ili mjesne zajednice ili bilo koji oblik lokalne uprave i samouprave, odnosno odgovorna osoba koja ne primjenjuje, provodi, izvršava ili na drugi način ne postupa po odluci Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, ili koja sprječava ili na drugi način ometa njenu primjenu, provedbu ili izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".