Pitanje poništenja zvanja
9

Nožica: Odluka Općinskog suda je značajna jer zaustavlja hajku na direktoricu Izetbegović

B. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Advokatica Senka Nožica komentirala je odluku općinskog suda u Sarajevu koji je odložio poništenje zvanja doktora nauka direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović.
Nožica je istakla je da je riječ o veoma značajnoj odluci kojom se zaustavlja hajka na direktoricu Izetbegović.

"Zastupnici gospođe Izetbegović kolega Oruč i ja smo uložili više tužbi i predložili svim predmetima mjere obezbjeđenja međutim sve su te mjere odbijene izuzev ove posljednje. Mi cijenimo da je to izuzetno značajno jer se zaustavila hajka na gospođi Izetbegović koja traje od marta mjeseca, donošenjem niza rješenja rektorata i rektora na koje mi nismo imali čak ni pravo žalbe", kazala je Nožica.

Osvrnula se i na komentar advokata i punomoćnika Univerziteta u Sarajevu Envera Smajkana koji je kazao da je ovakva odluka općinskog suda "nezakonita" te da "nema povjerenje u sudije".

"Vidjela sam na mnogim portalima neprofesionalnu i neprimjerenu reakciju advokata rektorata gospodina Smajkana i smatram da je to ustvari rušenje i pravosuđa pa i države BiH. Mi možemo biti nezadovoljni odlukama suda, ali nemamo prava vrijeđati sudije i sudove. Neka se gospodin Smajkan suzdrži i prava svog klijenta ostvaruje u sudskom postupku a ne preko medija", istakla je advokatica Nožica.

Podsjećamo, UNSA je 13. aprila Izetbegović poništio diplomu doktora nauka, a 16. maja je dobila otkaz na Medicinskom fakultetu UNSA. To se desilo nakon što je UNSA razmatrao indicije da je nezakonito stekla navedeno zvanje.