BiH
0

Nowotny: Cilj EU-a na Balkanu približiti zemlje regije EU-u

FENA
Stalni cilj Evropske unije na Balkanu je približiti zemlje te regije Evropskoj uniji i ne postoji opasnost da će Unija odgoditi njihovo priključenje zbog vlastitih unutrašnjih problema, rekla je ambasadorica Austrije u Sjedinjenim Državama Eva Nowotny.

"Što se tiče jugoistočne Evrope općenito, svaka država te regije ima mogućnost postati član Evropske unije", rekla je Nowotny, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om, u razgovoru za Glas Amerike objavljenom u utorak.

Glas Amerike je s ambasadoricom Nowotny razgovarao o politici Evropske unije prema zapadnom Balkanu.

Neke južnoeuropske zemlje brinu kako će se Evropska unija radije pozabaviti svojim unutrašnjim problemima, poput ekonomije i još uvijek nepotvrđena ustava, prije nego se odluči na novi krug proširenja što bi moglo odgoditi njihovo priključenje.

Ambasadorica Nowotny kaže kako je ta zabrinutost neutemeljena. "Ona naglašava kako Evropska unija nije postavila vremenski okvir za priključenje niti jedne pojedinačne države", kaže Glas Amerike.

Nowotny odbacuje predviđanja mogućih datuma kao "čistu pretpostavku".

"Beskorisno je i besmisleno nagađati rokove i vremenske okvire. Evropska unija će integrisati države zapadnog Balkana na najpošteniji i najbrži mogući način", rekla je Nowotny.