Uloženo 1,3 miliona KM
1

Novoizgrađena sala Osnovne škole "Edhem Mulabdić" bit će otvorena 1. oktobra

L. K.
Završena je izgradnja sportske sale za OŠ “Edhem Mulabdić“. Investiciju vrijednu oko 1,3 miliona KM u potpunosti je finansirala Općina Stari Grad kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj. U toku je opremanje sale pratećim mobilijarom, a svečano otvaranje najavljeno je za 1. oktobar.

“Iako ni obrazovanje ni zdravstvo nisu u direktnoj nadležnosti općine, mi smo se ipak kreditno zadužili da izgradimo te objekte (sala i Dom zdravlja) jer ne posmatramo stvari na takav način. Naš cilj je da građanima pružimo što kvalitetnije uslove života, u ovom slučaju uslove za obrazovanje i pružanje adekvatne zdravstvene zaštite i zato smo ušli u ove projekte“, izjavio je ranije općinski načelnik Hadžibajrić.

Prije početka gradnje srušena je stara fiskulturna sala koja je izgrađena pedesetih godina u aneksu osnovne škole, gdje se nalazilo još pet učionica. Novosagrađena sala istih je dimenzija kao i stara, ali sa više prirodnog osvjetljenja. Osim sportske dvorane, izgrađeni su i prateći prostori, kabineti, učionice, svlačionice, sanitarije i prostorije za sprave. Novi objekat ima bolju termičku i zvučnu izolaciju, bolje grijanje, ekonomičniju rasvjetu i drugo.

Radovi na rušenju stare i izgradnji nove sportske sale počeli su 25. marta, a predviđeni rok za završetak bio je pet mjeseci. Za izgradnju sale angažovana je firma Džekos d.o.o. iz Sarajeva, prenosi Patria.