Vlada Kantona Sarajevo
13

Novoimenovani ministar Kalamujić: Želim da izvozimo više proizvoda u koje je ugrađena naša pamet

L. S.
Afan Kalamujić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Afan Kalamujić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Novoimenovani ministar finansija Kantona Sarajevo Afan Kalamujić je danas u Sarajevu prezentirao programe rada ministarstava kojim odnedavno rukovodi.

Skupština Kantona Sarajevo je 16. novembra prihvatila Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona Sarajevo kojom je imenovan novi saziv kantonalne Vlade. Afan Kalamujić je novi ministar finansija.

"Ja ću imati nekoliko fokusa. Jedan je fokus na aktivnim upravljanjem dugom Kantona Sarajevo, što znači da želim da podsjetim da imamo što bolju valutnu, kamatnu strukturu naših obaveza kako bi maksimalno rasteretili naše finansije, kako za narednu, tako i za godine ispred nas. Tako bi mogli da realizujemo sve projekte koji nas očekuju u ovom mandatnom periodu. S tim u vezi, izvršiti ću pregled svih projekata koji su ispred nas i uvrstit ćemo određene kriterije u pogledu rangiranja tih projekata, kako bi bili što spremniji i išli što brže u relizaciju", razjasnio je.

Istaknuo je da želi raditi na tome građanke i građani KS osjete benefite realizacije tih projekata, ali i da bi se dobila kvalitetniju sliku i život u ovom kantonu.

"Izvršit ću pregled svih parafiskalnih nameta koji su u domenu kantona i u saradnji s kolegama ćemo probati to unaprijediti. Podnijet ćemo incijative ka federalnom nivou vlasti, te ćemo probati ta sredstva staviti u upotrebu u benefite kantona. Zatim ću kroz saradnju s kolegicom Mesihović, te kolegom iz ministarstva privrede ići u kreiranje jedne industrijske strategije kako bi mogli fokusirano da koristimo naše finansije", izjasnio je.

Naglasio je da želi da se odmakne od društva koje se bavi izvozom isključivo sirovina.

"Želim da se odmaknem od društva koje se bavi izvozom isključivo sirovina, a da izvozimo više proizvoda u koja su ugrađena naša pamet, naša znanja i da radimo na društvu znanja", rekao je.

Istaknuo je da su u ministarstvu već su pri kraju s popisom nepokretne imovine.

"Gledat ćemo da sve te resurse stavimo u svrhu ili ušteda ili podizanja prihoda našeg kantona kako bi imali relaksiraniju situaciju. Također ćemo izvršiti pregled svih dugovanja i potraživanja svih budžetskih korisnika, naročito javnih kompanija, te ćemo i tu tražiti sve moguće rezerve i uspostavit ćemo jedan registar da probamo i to iskoristiti na dobar način i da relaksiramo prihodovnu stranu", objasnio je Kalamujić.

Napominje da će u ministarstvu nakon što završe za realizacijom aktuelnog bužeta, ići u kreiranje dokumenta "Budžet za građane" kako bi sve kategorije približili građanima, odnosno da znaju za šta se njihova sredstva koriste.

"Vršit ćemo monitoring i kontrolu procesa koji su bili do sada. Ima sigurno stvari koje ćemo poboljšati, koje su možda došle u dobroj namjeri, ali treba poboljšati njihovo planiranje i resurse", zaključio je.