BiH
27

Novoimenovani ambasador Turske Haldun Koç: Odnosi sa BiH su zadovoljavajući

Klix.ba
Novoimenovani ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koç, uručio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću akreditivna pisma i zvanično preuzeo dužnost.

Ambasador je istaknuo da će mu prioritetni zadaci biti razvijanje projekata koji će, kako unutar institucija tako i naspram šire društvene zajednice u Bosni i Hercegovini, dati dodatni značaj u okviru napora usmjerenih ka jačanju blagostanja u BiH i Turskoj, te unaprijeđenju jedinstva među narodima dviju država.

"Odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine su na zadovoljavajućem nivou, a mislim da na njih prvenstveno ima utjecaj prisutnost duboke zajedničke prošlosti naših naroda, kulturne povezanosti među njima kao i najvažnije, a to je održavanje snažnih rodbinskih veza. Smatram da će Bosna i Hercegovina biti moj drugi zavičaj, spokojan dom za moju porodicu kao i produktivno radno mjesto sa svim svojim ljudskim i prirodnim bogatstvima te razvojnim potencijalima", kazao je ambasador.

Ambasador Koç je naglasio i da će mu tokom mandata u Sarajevu prioritet biti pružanje što kvalitetnijih konzularnih usluga svim građanima sa ciljem da se na brz i ispravan način ispune zahtjevi svih državljana Turske koji žive i rade ili privremeno borave u Bosni i Hercegovini.

"Naša ambasada predstavlja naš dom u Bosni i Hercegovini. Osnovni cilj nam je da, noseći zastavu koju smo preuzeli od prethodnih ambasadora, nadmašimo postignuti napredak", poručio je novoimenovani ambasador.