Sarajevo
0

Novo zasjedanje PIC-a

Sarajevo-x.com
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
Danas u Sarajevu počinje dvodnevno zasjedanje Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira.

Pod predsjedavanjem visokog predstavnika, Valentina Inzka, Upravni odbor PIC-a će danas poslije podne održati sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara Nikolom Špirićem i liderima političkih stranaka aktuelne vladajuće koalicije u BiH: predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem, predsjednikom SBiH Harisom Silajdžićem, i predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem. Sutra će se Vijeće za provedbu mira sastati sa rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara, stranačkim liderima i parlamentarcima, Upravni odbor će težište staviti na kašnjenja u provođenju ključnih reformi, uključujući raspodjelu državne imovine, te pokretne i nepokretne vojne imovine, najavljuju iz OHR-a.

Zabrinuti zbog nezadovoljavajućeg napretka vladajuće koalicije u realizaciji preostalih ciljeva za tranziciju OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR), Upravni odbor PIC-a će sa stranačkim liderima razgovarati o načinu na koji se oni namjeravaju produktivnije angažirati kako bi omogućili napredak u rješavanju pitanja državne i vojne imovine, napredak zemlje na evropskom putu, te na koji način planiraju osigurati puno poštivanje Ustava, vladavine zakona i državnih struktura BiH.

Kako je najavljeno, neće biti razmatrano donošenje odluke o zatvaranju OHR-a jer, kako je istakao visoki predstavnik Valentin Inzko, za takvu mogućnost se nisu stekli uslovi jer se politička situacija u Bosni i Hercegovini od posljednjeg zasjedanja PIC-a nije popravila.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako ne očekuje ništa novo od ove sjednice, ali i dodao da vjeruje kako je došlo vrijeme da se zatvori kancelarija OHR-a.

Sa mišljenjem da današnje i sutrašnje zasjedanje PIC-a neće donijeti ništa novo složila su se i preostala dva člana 'prudske trojke' Dragan Čović i Sulejman Tihić koji ne vjeruju da će PIC biti zadovoljan stanjem u našoj zemlji.