{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novo uređenje zaštićenog prirodnog pejzaža Bijambare

F
22.8.2012. u 19:22
0
2
Novo uređenje zaštićenog prirodnog pejzaža Bijambare
0
Novo uređenje zaštićenog prirodnog pejzaža Bijambare
Na Bijambarama, u zaštićenom prirodnom pejzažu nedaleko od Sarajeva, radi bolje turitičke ponude uređuju se put od ulazne kapije do info-centra i tereni za razne sportske aktivnosti.
To se odvija u okviru projekta rekonstrukcije i uređenja Zaštićenog pejzaža "Bijambare", koji podržavaju Federalno ministarstvo turizma i okoliša i Kanton Sarajevo, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Trenutno se saniraju oštećenja i postavlja novi asfaltni sloj na putu od dva kilometra kojim saobraća eko-voz, nakon čega će biti postavljeni ivičnjaci.

U krugu nekadašnje kasarne, na površini od 3.500 kvadratnih metara, ravna se zemljište na kojem će biti tereni za nogomet, odbojku i košarku.

Završetak uređenja puta i lokacije za sportske terene očekuje se za pet dana, dok će ostale planirane projektne aktivnosti, kako je najavljeno, biti realizovane u narednih 15 dana. Radove izvode "Sarajevoputevi".

Danas su lokacije posjetili kantonalni premijer Fikret Musić i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović u pratnji direktora Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osmana Delića, načelnika Općine Ilijaš Nusreta Mašića i direktorice "Sarajevoputeva" Nataše Fazlić.

Prema riječima ministra Petrovića, realizaciju projekta finansiraju Federalno ministarstvo okoliša i turizma sa 121.000 KM i Kanton Sarajevo s 50.000 KM.

Direktor ustanove za zaštićena područja Osman Delić najavio je u okviru istog projekta skoru rekonstrukciju drvenog grada za djecu, kao i postavljanje novog dječijeg igrališta kod Planinarskog doma s ljuljaškama, klackalicama, toboganima, drvenim tornjevima i penjalicama.

Premijer Musić ističe i planiranu gradnju međunarodnog omladinskog centra uz pomoć prijateljskog grada Barcelone.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: