{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novo uređenje zaštićenog prirodnog pejzaža Bijambare

F
22.8.2012. u 19:22
0
2
Novo uređenje zaštićenog prirodnog pejzaža Bijambare
0
Novo uređenje zaštićenog prirodnog pejzaža Bijambare
Na Bijambarama, u zaštićenom prirodnom pejzažu nedaleko od Sarajeva, radi bolje turitičke ponude uređuju se put od ulazne kapije do info-centra i tereni za razne sportske aktivnosti.
To se odvija u okviru projekta rekonstrukcije i uređenja Zaštićenog pejzaža "Bijambare", koji podržavaju Federalno ministarstvo turizma i okoliša i Kanton Sarajevo, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Trenutno se saniraju oštećenja i postavlja novi asfaltni sloj na putu od dva kilometra kojim saobraća eko-voz, nakon čega će biti postavljeni ivičnjaci.

U krugu nekadašnje kasarne, na površini od 3.500 kvadratnih metara, ravna se zemljište na kojem će biti tereni za nogomet, odbojku i košarku.

Završetak uređenja puta i lokacije za sportske terene očekuje se za pet dana, dok će ostale planirane projektne aktivnosti, kako je najavljeno, biti realizovane u narednih 15 dana. Radove izvode "Sarajevoputevi".

Danas su lokacije posjetili kantonalni premijer Fikret Musić i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović u pratnji direktora Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osmana Delića, načelnika Općine Ilijaš Nusreta Mašića i direktorice "Sarajevoputeva" Nataše Fazlić.

Prema riječima ministra Petrovića, realizaciju projekta finansiraju Federalno ministarstvo okoliša i turizma sa 121.000 KM i Kanton Sarajevo s 50.000 KM.

Direktor ustanove za zaštićena područja Osman Delić najavio je u okviru istog projekta skoru rekonstrukciju drvenog grada za djecu, kao i postavljanje novog dječijeg igrališta kod Planinarskog doma s ljuljaškama, klackalicama, toboganima, drvenim tornjevima i penjalicama.

Premijer Musić ističe i planiranu gradnju međunarodnog omladinskog centra uz pomoć prijateljskog grada Barcelone.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: