Zahvaljujući Općini Stari Grad
0

Novo radno mjesto za kolporterku Zulejhu

Piše: Tatjana Sekulić
Najpoznatija sarajevska kolporterka Zulejha Hrlović još uvijek je bolesna. Iako je na kućnom liječenju, za Sarajevo-x.com kaže kako se ne osjeća dobro, te kako će poslije praznika morati na daljnje liječničke pretrage. No, ipak veseli je to što Sarajlije brinu o njoj, a posebice što je u Općini Stari Grad već usvojena inicijativa za pronalaženje lokaliteta na kojem će, po ozdravljenju, biti njeno novo radno mjesto.

Brojne Sarajlije godinama su dnevne novine kupovali kod Zulejhe, omanje žene prodornog glasa čije je radno mjesto 17 godina bilo ispred sarajevske tržnice.

"Narode nemoj kući bez novina ići", savjetovala je Zulejha, nastavljajući komentarisati brojne tekstove iz novina, a Sarajlije bi prilazile, kupovale novine ili tek zastajale da se upitaju sa Zulejhom, legendom grada Sarajeva.

Inicijativu da najpoznatija sarajevska kolporterka dobije odgovarajuće mjesto na kojem bi trebao biti smješten i njen budući kiosk, pokrenuo je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća Općine Stari Grad Mustafa Lačević.

"Vijeće je usvojilo inicijativu za pronalaženje adekvatne lokacije i trenutno se radi na tome. Zulejhi ništa ne bi značilo ukoliko bismo joj dodijelili kisok u nekoj od sporednih uličica, zbog toga je trenutno najveći priritet pronalazak adekvatne lokacije. Iako je njeno ranije mjesto bilo u općini Centar mi smo se odlučili izaći u susret i pomoći Zulejhi koliko je u našoj moći", kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, dodajući da na tome trenutno rade nadležne službe, te da bi se odgovarajuće mjesto trebalo pronaći u narednom periodu, a nakon toga će se razmatrati pitanje dodjeljivanja kioska.

"Nedavno sam izašla iz bolnice, no i dalje se ne osjećam dobro. Nakon praznika idem na daljnje liječničke pretrage, te se nadam da ću što prije ozdraviti. Zahvalna sam Mustafi Lačeviću koji je pokrenuo ovu inicijativu i zaista bih željela dobiti kisok u gradu, negdje u blizini mjesta gdje su ljudi i navikli da me vide", kazala je Zulejha, kolporterka kojoj su godine rada na ulici uzele svoj danak.

Naime, Zulejha je prije nešto više od mjesec dana završla u bolnici zbog teškog oboljenja bubrega. Sarajlije su se odmah angažovale kako bi pomogle legendarnoj kolporetrki koja je britkim komentarima na tekstove najbolje znala opisati bh. realnost.

"E, moj narode naši penzioneri se razbacuju, svaki dan kupe hljeb i mlijeko, a jadna omladina ni za droge nema! Ma imat će, snađe se omladina. Zna ukrasti, a može i oteti. Ako ne zna, ima brate od koga naučiti!", govorila bi Zulejha prodajući novine prolaznicima.

Zulejha, inače samohrana majka dvoje djece, zaista nedostaje Sarajlijama, te su oni odlučili pomoći joj u njenoj namjeri da dobije kiosk, te na stranici za društveno umrežavanje pokrenuli peticiju tražeći da se Zulejhi obezbjede normalni uslovi za rad.