{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novo osoblje u štabu integrirane policijske jedinice EUFOR-a

F
22.11.2007. u 15:12
0
0
Novo osoblje u štabu integrirane policijske jedinice EUFOR-a
0
Novo osoblje u štabu integrirane policijske jedinice EUFOR-a
U Štab Integrirane policijske jedinice (IPU) u kampu Butmir, koja je jedan od najvažnijih komponenti EUFOR-a, stiglo je novo osoblje iz sastava Evropskih žandarmerijskih snaga (EGF), saopćeno je iz EUFOR-a.
EUFOR pozdravlja ovo jačanje kapaciteta IPU-a. Nakon što je mandat EUFOR-a produžen za godinu dana, EUFOR i BiH mogu nastaviti aktivnosti na putu ka evropskim integracijama uz istovremeno očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja.

Evropske žandarmerijske snage su multinacionalne snage vojne policije. U njihovom sastavu su pripadnici iz Nizozemske, Francuske, Italije, Portugala i Španije, a formirane su u cilju jačanja kapaciteta međunarodnih snaga za obavljanje policijskih zadataka.

Učešćem Evropskih žandarmerijskih snaga, ojačani su kapaciteti Integrirane policijske jedinice, koja je u sastavu EUFOR-a od 1. januara 2005. godine, i u njen sastav su uključeni pripadnici iz zemalja koje do sada nisu učestvovale u njenom sastavu.

Pored pripadnika iz pet navedenih zemalja, u sastavu IPU-a učestvuju i pripadnici iz Mađarske, Rumunije i Turske.

Kao jedna od najvažnijih komponenti EUFOR-a, IPU ima kapacitete za prikupljanje informacija i preventivno djelovanje, a pod vođstvom Evropskih žandarmerijskih snaga nastavit će doprinositi očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja pružanjem pomoći u održavanju javnog reda i mira i implementaciji civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Integrirana policijska jedinica može, po zahtjevu, pružiti pomoć lokalnoj bh. policiji u tehničkim istragama i tokom obavljanja specijalnih aktivnosti. Osim toga, ova jedinica je osposobljena za obavljanje aktivnosti na prikupljanju informacija, analizu i istragu krivičnih djela, akcije pretresa, analizu dokumentacije i obavljanje pratnje.

EUFOR-ovom Integriranom policijskom jedinicom će i dalje komandovati pukovnik Giovanni Pietro Barbano, pripadnik italijanskih karabinjera, koji je dužnost komandanta preuzeo 1. augusta ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: