BiH
0

Novo osoblje u štabu integrirane policijske jedinice EUFOR-a

FENA
U Štab Integrirane policijske jedinice (IPU) u kampu Butmir, koja je jedan od najvažnijih komponenti EUFOR-a, stiglo je novo osoblje iz sastava Evropskih žandarmerijskih snaga (EGF), saopćeno je iz EUFOR-a.

EUFOR pozdravlja ovo jačanje kapaciteta IPU-a. Nakon što je mandat EUFOR-a produžen za godinu dana, EUFOR i BiH mogu nastaviti aktivnosti na putu ka evropskim integracijama uz istovremeno očuvanje sigurnog i stabilnog okruženja.

Evropske žandarmerijske snage su multinacionalne snage vojne policije. U njihovom sastavu su pripadnici iz Nizozemske, Francuske, Italije, Portugala i Španije, a formirane su u cilju jačanja kapaciteta međunarodnih snaga za obavljanje policijskih zadataka.

Učešćem Evropskih žandarmerijskih snaga, ojačani su kapaciteti Integrirane policijske jedinice, koja je u sastavu EUFOR-a od 1. januara 2005. godine, i u njen sastav su uključeni pripadnici iz zemalja koje do sada nisu učestvovale u njenom sastavu.

Pored pripadnika iz pet navedenih zemalja, u sastavu IPU-a učestvuju i pripadnici iz Mađarske, Rumunije i Turske.

Kao jedna od najvažnijih komponenti EUFOR-a, IPU ima kapacitete za prikupljanje informacija i preventivno djelovanje, a pod vođstvom Evropskih žandarmerijskih snaga nastavit će doprinositi očuvanju sigurnog i stabilnog okruženja pružanjem pomoći u održavanju javnog reda i mira i implementaciji civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Integrirana policijska jedinica može, po zahtjevu, pružiti pomoć lokalnoj bh. policiji u tehničkim istragama i tokom obavljanja specijalnih aktivnosti. Osim toga, ova jedinica je osposobljena za obavljanje aktivnosti na prikupljanju informacija, analizu i istragu krivičnih djela, akcije pretresa, analizu dokumentacije i obavljanje pratnje.

EUFOR-ovom Integriranom policijskom jedinicom će i dalje komandovati pukovnik Giovanni Pietro Barbano, pripadnik italijanskih karabinjera, koji je dužnost komandanta preuzeo 1. augusta ove godine.