BiH
0

Novković: Riješeno oko 100.000 starih predmeta

SRNA
Milorad Novković
Milorad Novković
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milorad Novković izjavio je danas da je pravosuđe BiH još neefikasno i da se s ciljem rješavanja tog problema realizuje projekat smanjenja broja starih predmeta koji finansira Evropska unija, Kraljevina Norveška i Švedska.

Novković je, na tematskoj konferenciji "Smanjenje broja starih predmeta" u Tesliću, istakao da su u protekle tri godine, od kada je počela realizacija projekta, napravljeni značajni rezultati, samim tim što je riješeno oko 100.000 predmeta koji su bili stari od 10 do 20 godina.

"U svakom sudu smo identifikovali broj starih predmeta, razloge zbog kojih nisu riješeni i mjesečno pratimo evidenciju rješavanja tih predmeta. Očekujem da ćemo do kraja ovog projekta riješiti najstarije predmete u svim sudovima BiH", rekao je Novković novinarima.

Kao razloge za nastanak velikog broja starih predmeta, on je naveo da je BiH zemlja koja je izašla iz rata, zbog čega nije bilo dovoljno kadrovskih i materijalnih pretpostavki za rješavanje mnogobrojnih predmeta.

Prema njegovim riječima, ratne posljedice su generisale veliki broj predmeta oko radnih sporova, zatim šteta po raznoraznim osnovama, povrata imovine i ratnih zločina.

Novković je naglasio da je napravljen plan za rješavanje starih predmeta i da je za to angažovan dovoljan broj sudija uz stvaranje još kvalitetnijih materijalno-tehničkih pretpostavki.

Direktor Sekretarijata VSTS-a Admir Suljagić ocijenio da pravosuđe u BiH najviše opterećuju i uzimaju veliku energiju komunalni predmeti, zbog čega je potrebna sinergija između pravosuđa, izvršne i zakonodavne vlasti.

Projekat za rješavanje starih predmeta u BiH trebalo bi da traje do polovine 2016. godine, do kada bi svi predmeti stariji od pet godina trebalo da budu riješeni, a broj predmeta koji su stariji od tri godine smanjeni na minimalnih 15 posto.