{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Novinari su osobe nižeg intelektualnog nivoa'

F
4.9.2009. u 17:25
0
54
'Novinari su osobe nižeg intelektualnog nivoa'
0
'Novinari su osobe nižeg intelektualnog nivoa'
Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić danas je uputila otvoreno pismo ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju povodom istupa Zlatka Burzića, šefa Ureda za odnose sa javnošću Minstarstva vanjskih poslova BiH na savjetovanju sa bosanskohercegovačkim ambasadorima nedavno održanom u Sarajevu.
- Prema informacijama kojima raspolaže naše udruženje te na osnovi pisanja bh.štampe vaš je savjetnik na neobjektivan i neprofesionalan, usudila bih se čak reći i krajnje primitivan način, govorio o novinarima u BiH, kao i načinu komuniciranja ambasadora sa medijskim uposlenicima. Zaprepašteni smo činjenicoma da visokopozicionirani službenik Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao uostalom i svake druge javne institcije, može vrijeđati novinare i njihovu profesiju, nazivati ih neprijateljima, neznalicama, osobama „nižeg intelektualnog nivoa“ od onog na kojem su uposlenici Ministarstva vanjskih poslova, kaže u otvorenom pismu generalna tajnice Udruženja BH novinari Borke Rudić.

"Način na koji je Burzić opisao odnose sa medijima i novinarima, podučavajući ambasadore o tome kako se trebaju odnositi prema njima, kako se ističe u pismu, ne samo da je uvreda za novinarsku profesiju u BiH, već predstavlja i profesionalnu degradaciju i uvredu za samo Ministarstvo, gospodu ambasadore i državu Bosnu i Hercegovinu u cjelini", piše Rudić.

- Posebno je zabrinjavajuća činjenica da tako o medijima i novinarima govori osoba koja obnaša dužnost šefa Ureda za informiranje i koja bi savršeno trebala poznavati novinarsku profesiju, kao i značaj medija za kvalitetno informiranje građana o tome šta radi Ministarstvo vanjskih poslova u zemlji i inozemstvu, kaže se u pismu.

Udruženje BH novinari, kako ističe Rudić, nema namjeru ulaziti u razloge imenovanja osobe sa takvim stavovima na poziciju prvog u Ministarstvu vanjskih posolova za odnose sa javnošću i dodaje kako je za Udruženje BH novinari nepojmljivo to da ministar Alkalaj, kao najodgovornija osoba, nije odmah suspendirao Burzića zbog vrijeđanja dostojanstva i profesionalnog digniteta novinara, ali i samih ambasadora koji su bili prisiljeni slušati izrečene uvrede.

-Najmanje što u ovom trenutku očekujemo od vas, gospodine Alkalaj, jeste javno izvinjenje novinarima i medijima u Bosni i Hercegovini, što je samo jedan od brojnih načina umanjenja štete koju je vaš službenik nanio novinarima u BiH. Nadamo se da na takav potez nećemo dugo čekati, kaže se u otvorenom pismu Borke Rudić, generalne tajnice Udruženja BH novinari, upućenom ministru vanjskih poslova BiH Svenu Alkalaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: