"Osuđen za: vic u kafani"
32

Novinari napustili javnu raspravu o kriminalizaciji klevete, poručili su: Mišljenje nije zločin

I. M.
Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Novinari su demonstrativno napustili Javnu raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske na Nacrt zakona izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a prema kojem bi kleveta i uveda postale krivično djelo.

Novinari su poručili da je u pitanju skandalozan zakon, te da je njihov stav da on mora biti povučen iz procedure. Oni su na Javnu raspravu došli u majicama na kojima piše: "Osuđen za: vic u kafani".

Oni su, nakon što su izašli sa Javne rasprave, podigli transparente sa porukom da mišljenje nije zločin.

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Prema Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona RS-a, kleveta i uvreda bi trebale postati krivična djela za koja se predviđaju enormno visoke novčane kazne.

"Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je postalo dostupno većem broju lica, kaznit će se novčanom kaznom od 15.000 KM do 80.000 KM. Ako je ono što se iznosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će biti kažnjen novčanom kaznom od 20.000 KM do 100.000 KM", objasnio je ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović.

Photo: Dejan Rakita/PIXSELL
Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Također, nacrtom izmjena Krivičnog zakona predviđeno je da ako je krivično djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 KM do 50.000 KM.