{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nović: Ulaganje u nauku će se višestruko vratiti građanima BiH

F
5.10.2007. u 12:15
0
0
Nović: Ulaganje u nauku će se višestruko vratiti građanima BiH
0
Nović: Ulaganje u nauku će se višestruko vratiti građanima BiH
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović primio je sinoć u Sarajevu komesara za nauku i istraživački rad Evropske komisije Janeza Potočnika, s kojim je razgovaro o članstvu BiH u Sedmom okvirnom programu Evropske unije. Ministar Nović je istakao da se ulaganje u nauku i istraživanje mora posmatrati kao nešto što će se višestruko vratiti građanima BiH.
Naglasio je da je prije svega potrebna izrada državne strategije i državnog zakona za reguliranje ove oblasti te pohvalio pomoć Delegacije Evropske komisije u BiH u ovoj oblasti.

"Za BiH je bitan ulazak u Okvirni program 7 i pridruživanje euroatlantskim integracijama. Interes građana BiH je ulazak u ovaj program, a ne interes građana Evrope", rekao je ministar civilnih poslova BiH.

Komesar Potočnik je kazao da je ulazak BiH kao pridruženog člana u ovaj program prioritet. Naglasio je da se i sam imao priliku uvjeriti u značaj ovog koraka, jer je njegova zemlja Republika Slovenija pristupila Okvirnom programu 10 godina prije samog ulaska u EU.

"Kada govorimo o Lisabonskoj deklaraciji, govorimo o Evropi znanja. O tome kako možemo biti ekonomski konkurentni, imati dobru socijalnu distribuciju i kako trebamo biti ekološki svjesni. A sve to je nemoguće bez nauke i istraživačkog rada", naglasio je komesar Potočnik.

BiH bi stupila u pridruženo članstvo u Okvirnom programu 7 pod veoma povoljnim uvjetima, gdje bi plaćala samo 20 posto pristupne kvote u prvoj godini. Pristupnica bi BiH otvorila iste mogućnosti korištenja fondova 7. okvirnog programa kao i bilo kojoj punopravnoj članici EU.

Ministar Nović je rekao da bi ovo bio značajan korak za BiH na evropskom putu i naglasio da će Ministarstvo učiniti sve što je potrebno kako bi došlo do pristupanja BiH ovom programu, saopćeno je iz Službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: