{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nović: Odlučno idemo u borbu protiv pušenja u BiH

S
5.11.2012. u 10:49
29
45
Nović: Odlučno idemo u borbu protiv pušenja u BiH
29
Nović: Odlučno idemo u borbu protiv pušenja u BiH
Sredoje Nović (Foto: Arhiv)
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je danas da je BiH duži niz godina uključena u sistem borbe protiv pušenja, s obzirom na to da je duhan jedan od najvećih uzročnika kancerogenih bolesti.
"Protiv pušenja u BiH moramo se boriti i na legislativnom i na akcionom planu. BiH je potpisnik Konvencije o borbi protiv duhana, i nakon ratifikacije ovog dokumenta obavezna je i za njegovo dosljedno provođenje", rekao je Nović novinarima uoči otvarnja međunarodne konferencije o kontroli duhana, koja se danas i sutra održava u Sarajevu.

On je naglasio da borba protiv pušenja zahtijeva sistemski pristup na svim nivoima vlasti, posebno u zdravstvenom sektoru.

"Nije ovdje samo riječ o obavezi zdravstva i zdravstvenih radnika. Akcija protiv pušenja podrazumijeva multidisciplinarni karakter i pristup. U borbi protiv pušenja naglasak treba da stavimo na mlade, ali i žene koje su posljednjih godina sve veći konzumenti duhana i duhanskih proizvoda", upozorio je Nović.

Prema njegovim riječima, institucije BiH nastoje da znatan dio sredstava od akciza za duhan usmjere u nabavku lijekova koji su neophodni stanovništvu, kao i u poboljšanje uslova liječenja u BiH.

Organizatori međunarodne konferenciju o kontroli duhana su Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Ministarstvo zdravlja Federacije BiH, Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta, Vlada Švicarske i Svjetska banka.

Konferencija je okupila ključne zvaničnike vlada i zdravstvene radnike iz Brazila, Slovenije, Srbije, Turske, Albanije, BiH i Crne Gore, kao i stručnjake Svjetske zdravstvene organizacije, Svjetske banke i drugih međunarodnih organizacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: