BiH
0

Nović: Izmjene zakona o prebivalištu bez obzira na protivljenje Bošnjaka

SRNA
Sredoje Nović (Foto: Arhiv)
Sredoje Nović (Foto: Arhiv)
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović najavio je da će početkom marta ponovo uputiti u proceduru izmjene Zakona o prebivalištu, bez obzira na protivljenje bošnjačkih stranaka, koje su prošle godine spriječile njegove izmjene da bi omogućile pobjedu bošnjačkog kandidata na izborima u Srebrenici.

Nović je istakao da je sadašnji zakon neodrživ, jer omogućava da se svako prijavljuje gdje god želi, zbog čega se dešavalo da se dokazani kriminalci prijave da žive na adresi Predsjedništva BiH.

On je rekao za "Pres" da inicijativa koalicije "1. mart", koja zagovara masovnu registraciju Bošnjaka na adrese u Republici Srpskoj, djeluje u skladu sa zakonom samo ako računa na ljude koji su prije rata živjeli na području današnje Republike Srpske, te da je apsolutno nezakonito svako prijavljivanje ljudi koji nikada nisu živjeli na teritoriji Srpske.

"Zloupotrebe u vezi sa biračkim spiskom i izborima treba rješavati propisima koji regulišu ovo pitanje, odnosno promjenom Izbornog zakona", rekao je Nović.