{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nović: Formiranje agencija koje proizilaze iz državnih zakona o obrazovanju

F
5.12.2007. u 12:51
0
0
Nović: Formiranje agencija koje proizilaze iz državnih zakona o obrazovanju
0
Nović: Formiranje agencija koje proizilaze iz državnih zakona o obrazovanju
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović izjavio je danas u Sarajevu za Agenciju Fena da je proteklih dana prema Vijeću ministara BiH pokrenuta inicijativa u vezi s formiranjem svih agencija koje proizilaze iz zakona o obrazovanju koji su usvojeni na državnom nivou.
Govoreći nakon otvaranja konferencije "Obrazovanje za sve", koja se organizira u sklopu pomoći UNICEF-a i drugih međunarodnih institucija za zemlje regiona, ministar Nović je kazao da je potpuno svjestan da je BiH još na jednom relativno niskom nivou kada je u pitanju osiguravanje uvjeta za takav vid obrazovanja, prije svega što je naš sistem neuređen, a obrazovanjem treba obuhvatiti svu populaciju od sedam do 77 godina.

Zbog toga je naglasio važnost iskoraka postignutih ove godine donošnjem na državnom nivou Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o predškolskom i osnovnom obrazovanju, Zakona o agenciji za predškolsko obrazovanje, a u proceduri je i zakon o srednjem obrazovanju.

- Na taj način će BiH de facto zakonski zaokružiti sistem obrazovanja i krenut će se u snažnu implementaciju ovih zakona, najavio je Nović.

Istaknuo je da je ovih dana prema Vijeću ministara BiH pokrenuta inicijativa u vezi s formiranjem svih agencija koje proizilaze iz ovih zakona, prije svega agencije za visoko obrazovanje, centra za priznavanje diploma te agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

- To je sada procedura koja uključuje raspisivanje konkursa, osiguravanja finansijskih sredstava i drugo, ali i zakonodavac je predvidio rok od šest mjeseci od dana donošenja zakona, što znači da ćemo sve ove agencije imati u prvoj polovini naredne godine, kazao je Nović.

Ono što je u BiH još zabrinjavajuće je postojanje tzv. "dvije škole pod istim krovom" u nekim dijelovima BiH, a Nović to smatra neprihvatljivim. A s druge strane u jednom broju kantona još nije proveden zakon o devetogodišnjem osnovmom školovanju.

Međutim, Nović ističe da je proteklih dana dogovoreno među svim ministrima obrazovanja u BiH da se formira ministarska konferencija za sve ministre obrazovanja, koja će imati svoj poslovnik o radu i koja će obavezivati sve ministre na određene zaključke koji se donesu, a sve radi jedinstvenijeg i kvalitetnijeg provođenja obrazovanja u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: