Korupcija u sportu
0

Nović: BiH spremna za borbu protiv sportskih namještaljki

SRNA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, koji u Beogradu učestvuje na 12. konferenciji Vijeća Evrope za ministre nadležne za sport, izrazio je spremnost BiH da se aktivno uključi u borbu protiv namještanja sportskih rezultata.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH saopšteno je da je tema ovog skupa namještanje rezultata utakmica, odnosno predstavljanje Studije o izvodljivosti stvaranja pravnog okvira u kome bi se regulisala ova oblast, a biće razmatrana i potreba harmonizacije pravnih odredaba na međunarodnom nivou, kao i saradnja u borbi protiv namještanja mečeva.

Obraćajući se učesnicima konferencije, Nović rekao je da se određen broj sportskih susreta, kako domaćih, tako i međunarodnih, nalaze na ponudama kladionica i u BiH i van nje, pa je realan rizik za namještanje mečeva i dojavljivanje rezultata onima koji učestvuju u klađenju što stvara uslove za nelegalne radnje u sportu.

''Asistencija BiH potrebna je u harmonizaciji i unapređenju donesenih zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast i po potrebi izradu novih, kao i informacije o nekim praktičnim iskustvima u otkrivanju i sprečavanju namještanja mečeva", rekao je Nović.

On je izrazio spremnost na svaki vid međunarodne saradnje kada je regulisanje ove oblasti u pitanju. 

Nović je izjavio za Srnu da je problem korupcije u sportu, namještanja rezultata i nelegalnog klađenja prisutan u cijeloj Evropi, pa tako i u BiH i da je ova konferencija odličan način traženja načina da se bori protiv tih problema.

On je istakao da je ova konferencija prilika da se povede regionalna inicijativa zaštite sporta, borbe protiv kriminala i namještanja rezultata, a pogotovo nasilja na sportskim takmičenjima.
"U BiH i svim zemljama bivše Jugoslavije izrazito je prisutno nasilje, a naročito je opasno prisustvo nacionalističke komponente i ako se ne bude radilo na iskorjenjivanju toga, nećemo imati neku sjajnu perspektivu", rekao je Nović.

On je napomenuo da na nivou BiH ne postoji zakon protiv korupcije u sportu, da na nivou Republike Srpske postoje zakonski propisi koji regulišu ovu oblast, a u Fedraciji BiH se radi na tome.

Potpredsjednica Vlade Srbije Verica Kalanović rekla je na otvaranju konferencije da se ne smije dozvoliti korupcija, doping, huliganstvo, nasilje i namještanje rezultata i da je cilj konferencije da se razmotre negativna pitanja svjetskog sporta, odnosno "tamna strana medalje".

Ona je napomenula da je Srbija prošle godine pokrenula inicijativu za izmjenu Evropske konvencije o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, da bi se djelovalo ne samo preventivno, već i u konkretnim slučajevima, što pokazuje značaj tog pitanja za Srbiju.

Zamjenik generalnog sekretara Vijeća Evrope Mod de Ber-Bukuiko (Maud de Boer-Buquicchio) istakla je da se u Vijeću Evrope traži zakonski okvir i spremaju zakoni za sprečavanje nelegalnog klađenja, odnosno namještanja rezultata i zato se radi studija izvodljivosti.

Na konferenciji u Beogradu, koja se završava sutra, biće razmotrena i aktuelna politička pitanja u vezi sa međunarodnom sportskom saradnjom. 
U okviru ove teme, biće razmatrana i saradnja između Vijeća Evrope i Evropske unije, kao i tema jačanja kapaciteta praćenja sprovođenja Evropske konvencije o sprečavanju nasilja u sportu. 

Konferenciji prisustvuje više od 180 delegata, među kojima je većina ministara nadležnih za sport evropskih zemalja, a među učesnicima je i predsjednik UEFA Michel Platini.