Mnogočlana porodica
180

Novi zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a Željko Babić je 27. dijete u porodici

Klix.ba
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Novi zastupnik u Narodnoj skupšitini Republike Srpske Željko Babić najmlađe je i 27. dijete Ignjatija Babića, koji je bio generacija nobelovca Ive Andrića i Josipa Broza Tita, pišu Nezavisne.com.

Otac ga je dobio u 78. godini, a majka u 49. godini.

"Tata je u prvom braku imao devetero djece. Šestero je umrlo od tifusa i njegova prva supruga je umrla od tifusa, tako da se moja majka brinula o troje djece iz očevog prvog braka i o nas 18", rekao je Babić za Nezavisne.

Prvo dijete njegovog oca starije je od njega 46 godina i sada ima 94 godine.

"Trenutno nas ima trinaestero živih, devetero braće i četiri sestre, i stalno se viđamo. Mi ne samo da smo u dobrim odnosima, nego smo i veoma vezani jedni za druge. S obzirom na to da smo odrastali u siromaštvu, imali smo samo jedni druge", kaže Babić.

Ova mnogočlana porodica je bila najsretnija, kako kaže Babić, kad su svi zajedno. Nekada je njih tridesetak spavalo na podu trošne kućice od 35 kvadrata.

"Jedan od najvećih događaja u djetinjstvu nam je bio Petrovdan, zbor u Slatini, kada smo dobijali i nove patike, nove hlače ili je majka šivala neke majice, ali s puno ljubavi, pažnje i tog zdravog familijarnog odnosa", prisjeća se Babić.

Ujutro bi ih, priča, na stolu čekala prevrta sa šećerom, a nakon toga dva i po kilometra dug put do škole, ali to im nije smetalo i svi su bili sretni.

Željko Babić je nakon zavšene osnovne škole u Slatini krenuo put Splita u Vojnomornaričku tehničku školu, ali je školu napustio i odselio se u Sloveniju gdje je radio kao konobar i perač suđa.

"U jednom trenutku se pojavila mogućnost da pređem u Italiju. Zbog većih finansijskih prihoda i moje lične ambicije da se dokažem kao mali privrednik, otišao sam u Italiju 1992. godine. Uz pomoć prijatelja, koji su kasnije postali i moji kućni prijatelji, dobio sam šansu da otvorim kafe-bar 'American pub' u Montanjani i tako je krenuo moj put koji se na finansijskom polju pokazao veoma interesantnim", ispričao je on te dodao da je sada generalni zastupnik za espresso kafu Sai kafe.

Međutim, ljubav prema rodnom kraju vratila ga je u Slatinu. Željko je istakao i kako je najponosniji na to što je njegova porodica ostala dosljedna i poštena.

A osim što su pošteno radili, u porodici, kako kaže, ima i mnogo visokoobrazovanih bratića i sestrića koji su bili i na značajnim funkcijama u inozemstvu.

"Ja imam troje djece, a četvrto je na putu. Najstarija kćerka sada ima šest godina, mlađa ima četiri, a sin će za nekoliko dana imati 17 mjeseci", kaže Babić.

U međuvremenu se Babićeva porodica još proširila pa ih je sada, prema porodičnom stablu, 142.