BiH
0

Novi Zakon o sigurnosti saobraćaja

Sarajevo-x.com
Od 8. augusta 2006. godine na snagu stupa Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH. Da biste se što bolje pripremili i upoznali sa novinama koje donosi ovaj Zakon, pročitajte u nastavku neke od najvažnijih propisa.

Ako ste ljubitelji vožnje sa mobitelom u ruci, razmislite dva puta prije nego nekome odgovorite na telefonski poziv.

Član 33 : za vrijeme kretanja vozila u saobraćaju na javnom putu vozač ne smije koristiti mobilni telefon, osim u slučaju da je mobilni telefon prilagođen upotrebi u vozilu.

Kaznena odredba iz člana 238 iznosi 40 KM, a ako je prekršajem izazvana saobraćajna nesreća vozač će se kazniti i novčanom kaznom u iznosu od 50 do 200 KM, odredit će mu se i jedan kazneni bod, a može se izreći i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca.

Upotreba sigurnosnog pojasa i dalje ostaje sastavni i neophodni dio vožnje.

Član 34 : vozač motornog vozila i lica koja se prevoze tim vozilom dužni su koristiti sigurnosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu.

Kaznena odredba iz člana 239 iznosi 30 KM, a ako je prekršajem izazvana saobraćajna nesreća vozač će se kazniti i novčanom kaznom u iznosu od 50 do 150 KM, odredit će mu se i jedan kazneni bod, a može se izreći i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca.

Za ljubitelje brze vožnje, novi zakon donosi veoma striktne odredbe.

Član 44 : na putu u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 60 km/h osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno. Na putu van naselja vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od : -130 km/h na autoputevima ; -100 km/h na putevima rezerniranim za saobraćaj motornih vozila i brzim putevima ;

  • 80 km/h na ostalim putevima. Na putu van naselja vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od brzine određene saobraćajnim znakom postavljenim na putu.

Kaznena odredba iz člana 235 iznosi od 100 do 300 KM za prekoračenje brzine više od 30km/h od dozvoljene u naselju, odnosno za prekoračenje brzine više od 50 km/h van naselja, odnosno 50KM za prekoračenje brzine više od 20 do 30km/h od dozvoljene u naselju, odnosno za prekoračenje brzine više od 30 do 50 km/h van naselja, a ako je prekršajem izazvana saobraćajna nesreća vozač će se kazniti i dodatnim novčanim kaznama, odredit će mu se i dva kaznena boda, a izreći će se i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju do jednog do šest mjeseci.

Novina u zakonu su i odredbe o korištenju svjetala čak i tokom dnevne vožnje.

Član 90 : za vrijeme upravljanja motornim vozilom danju na vozilu moraju biti upaljena kratka svjetla.

Kaznena odredba iz člana 239 iznosi 30 KM, a ako je prekršajem izazvana saobraćajna nesreća vozač će se kazniti i novčanom kaznom u iznosu od 50 do 150 KM, odredit će mu se i jedan kazneni bod, a može se izreći i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju do dva mjeseca.

Za vozače mlađe od 21 godinu, ili one koji imaju manje od 3 godine vozačkog iskustva, svaka količina alkohola u krvi je nedozvoljena.

Član 174 : dozvoljena količina alkohola iznosi 0,3 g/kg, a dozvoljena količina alkohola od 0,0 g/kg je za profesionalne vozače određenih kategorija, vozače javnog prijevoza, vozače instruktore, kandidate za vozača i vozača koji ima manje od 21 godine starosti ili manje od tri godine vozačkog iskustva.

Kaznena odredba iz člana 235 iznosi od 100 do300 KM za vozača ili vozača – instruktora, kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi preko 1 g/kg.

Kaznena odredba iz člana 236 iznosi od 50 do250 KM za vozača ili vozača – instruktora, kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi preko o,3 g/kg do 1,0 g/kg. Ako je prekršajem izazvana saobraćajna nesreća vozač će se kazniti i dodatnim novčanim kaznama, odredit će mu se jadan ili dva kaznena boda, a izreći će se i zabrana upravljanja motornim vozilom u trajanju do jednog do šest mjeseci.