|

Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete

Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete
754
Piše: I. P.
7.2.2017. u 15:24
490
komentara
754

dijeljenja
Novi zakon o saobraćaju u KS: Za ulazak u uže gradsko jezgro bit će naplaćivane vinjete Foto: Arhiv/Klix.ba
Skupština Kantona Sarajevo je na današnjoj redovnoj sjednici donijela zaključak o usvajanju Nacrta zakona o uređenju saobraćaja Kantona Sarajevo.
Usvajanjem Nacrta zakona o uređenju saobraćaja on ide na javnu raspravu, a neki od najzanimljivijih detalja u novom zakonu odnose se na vinjete i pravila parkiranja na teritoriji Kantona Sarajevo.

Naime, prema članu 94. Nacrta zakona o uređenju saobraćaja, predviđa se postojanje zone užeg gradskog jezgra u kojem će saobraćaj motornim vozilima biti dozvoljen samo uz plaćanje posebne naknade, odnosno vinjete.

Zona užeg gradskog jezgra će biti proglašena s ciljem povećanja sigurnosti, smanjenja emisije štetnih gasova, rješenja problema parkiranja i smanjenja gužvi. Izuzetak bi bila vozila javnog prijevoza, vozila s pratnjom i vozila s pravom prvenstva prolaza.

Novac prikupljen prodajom vinjeta koristio bi se za unapređenje sigurnosti saobraćaja i zaštitu životne sredine.

Prema članu 86. Nacrta zakona o uređenju saobraćaja, predviđa se zabrana za parkiranje oštećenih vozila ili neregistrovanih vozila koja će u slučaju kršenja zakona biti uklonjena u roku od 30 dana.

Cijeli Nacrt zakona o uređenju saobraćaja možete pročitati na ovom linku.
Prijavi grešku


Komentari (490)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...