Novi Zakon o plaćama i naknadama: Parlamentarci sebi ukinuli naknade

Piše: Er. M./Klix.ba
11.11.2015. u 11:30
49
21
Novi Zakon o plaćama i naknadama: Parlamentarci sebi ukinuli naknade
49
Novi Zakon o plaćama i naknadama: Parlamentarci sebi ukinuli naknade Foto: Arhiv/ Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su na jučerašnjoj sjednici Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim su ukinuli naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima, kao i ad hoc komisijama, koji se obavlja u toku radnog vremena.
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut u svojstvu predlagača kazao je da uštede iznose 3.126.000 KM samo ako gledamo 2014. godinu.

Prema usvojenom Prijedlogu, pravo na naknadu bit će ostvarivo samo ako se sjednice odbora i komisija održavaj van radnog vremena i to u iznosu od 475 KM mjesečno.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH nisu podržali delegati Hrvatske demokratske zajednice BiH.

U Prijedlogu zakona stoji da članovi upravnih odbora, nadzornih odbora i drugih radnih tijela, koji su zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH, Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko distrikta BiH i kantona, izuzimajući visokoškolske ustanove, nemaju pravo na naknadu za rad u takvim tijelima, koji obavljaju tokom radnog vremena.

Sa druge strane, kako je istakao Arnaut, prijedlog zakona koji tretira ukidanje "bijelog hljeba" već osam mjeseci stoji u Domu naroda s obzirom na to da još nije prošao ni Komisiju za finansije i budžet.

"Drže ga i nisu ga razmatrali ni u prvom čitanju, iako je zakon kod njih od marta", rekao je Arnaut.


Komentari (21)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: