{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi Zakon o plaćama i naknadama: Parlamentarci sebi ukinuli naknade

11.11.2015. u 11:30
49
21
Novi Zakon o plaćama i naknadama: Parlamentarci sebi ukinuli naknade
49
Novi Zakon o plaćama i naknadama: Parlamentarci sebi ukinuli naknade
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su na jučerašnjoj sjednici Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim su ukinuli naknade za rad u upravnim i nadzornim odborima, kao i ad hoc komisijama, koji se obavlja u toku radnog vremena.
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut u svojstvu predlagača kazao je da uštede iznose 3.126.000 KM samo ako gledamo 2014. godinu.

Prema usvojenom Prijedlogu, pravo na naknadu bit će ostvarivo samo ako se sjednice odbora i komisija održavaj van radnog vremena i to u iznosu od 475 KM mjesečno.

Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH nisu podržali delegati Hrvatske demokratske zajednice BiH.

U Prijedlogu zakona stoji da članovi upravnih odbora, nadzornih odbora i drugih radnih tijela, koji su zaposleni u institucijama koje se finansiraju iz budžeta institucija BiH, Federacije BiH, Republike Srpske, Brčko distrikta BiH i kantona, izuzimajući visokoškolske ustanove, nemaju pravo na naknadu za rad u takvim tijelima, koji obavljaju tokom radnog vremena.

Sa druge strane, kako je istakao Arnaut, prijedlog zakona koji tretira ukidanje "bijelog hljeba" već osam mjeseci stoji u Domu naroda s obzirom na to da još nije prošao ni Komisiju za finansije i budžet.

"Drže ga i nisu ga razmatrali ni u prvom čitanju, iako je zakon kod njih od marta", rekao je Arnaut.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: