{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi zahumsko-hercegovački vladika Dimitrije na bajramskom prijemu mostarskog muftije

Piše: R. D./Klix.ba
21.8.2018. u 21:58
13
49
Novi zahumsko-hercegovački vladika Dimitrije na bajramskom prijemu mostarskog muftije
13
Ovo su dani koji okrepljuju našu pobožnost i vjernost Bogu, blagoslovljen period u kojem razmišljamo o osnovnim vrijednostima ljudskog života, jedna je od poruka tradicionalnog Bajamskog prijema mostarskog muftije Salema ef. Dedovića.
Prijemu na terasi Studentskog hotela prisustvovale su brojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života Mostara i Hercegovine, ali i predstavnici svih vjerskih zajednica.

U svom pozdravnom obraćanju muftija je kazao kako bajrami imaju snažnu simboliku naše bremenitosti, prolaznosti i povratka Bogu, te su to dani nade i okrepe.

"Ovo je bajram žrtve koja označava nadilaženje sebičnosti i snaženje solidarnosti. Kurban je jasna razlika između idolopoklonstva i monoteizma, zabranjuje žrvtovanje čovjeka i podsjeća da je ljudski život svetinja. To podsjećanje je prijeka potreba u današnjem vremenu", poručio je muftija Dedović.

Muftija je kazao i kako je kurban stalna inspiracija u ljudskoj borbi za uspjeh na ovome i spas na onome svijetu, nada da se čovjek ne utopi u prolaznosti.

"Naša uloga kao vjernika je da širimo dobro. Bajrami imaju snažan društveni značaj, povezivanja i zbližavanja ljudi, u tome je i vrijednost ovoga našega tradicionalnog okupljanja", zaključio je Salem ef. Dedović.

Mostarski paroh Radivoje Krulj pozdravio je prisutne u ime odsutnog odlazećeg vladike Grigorije, te predstavio imenovanog, a još neustoličneg episkopa vladiku zahumskog-hercegovačkog Dimitrija.

"Bajram nam daje zaista sjajnu poruku, jer naš praotac Avram ili Abraham ili Ibrahim, u takvoj poslušnosti prema Bogu, pokazao je svoje bogoljublje, a time i svoje čovjekoljublje. Nek nas pouči ovaj praznik i nek cijenimo život i službu Bogu", kazao je paroh Krulj.

U ime mostarskih franjevaca skup je pozdravio fra Iko Skoko kazavši da je čak sedamnaesti put na bajramskom prijemu kod muftije mostarskog.

"Veliki blagdani u našim religijama pomažu nam vidjeti gdje nam je srce. To su dani vanjskog slavlja, ali unutrašnjeg motrenja kako nam stoji srce u obredima. Da nam obredi ne budu bez srca, kao magija, već istinski susreti", poručio je fra Iko.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: