BiH
0

Novi viši zamjenik visokog predstavnika u BiH ambasador Peter Bas-Backer

FENA
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling je izrazio dobrodošlicu ambasadoru Peteru Bas-Backeru koji je danas preuzeo funkciju višeg zamjenika visokog predstavnika, saopšteno je u petak iz OHR-a.

Visoki predstavnik je takođe iskoristio priliku da zahvali bivšem višem zamjeniku visokog predstavnika, ambasadoru Martinu Neyu na trudu i neumornom radu tokom devet mjeseci njegovog boravka u Bosni i Hercegovini, posebno u oblasti reforme odbrane i reforme javnog emitiranja kao i na jačanju političkog dijaloga i civilnog društva, uključujući i napore koje je poduzimao kako bi animirao mlade birače, ojačao osjećaj bh. identiteta među građanima te iskoristio kolektivnu energiju, kao i inicijativu nevladinih organizacija i zvaničnika okrenutih ka budućnosti, navodi se u saopštenju.

Ambasador Bas-Backer biće zadužen za pitanja reforme odbrane i obavještajnog sektora, jačanje državnih institucija i reformu javne uprave, reformu i uspostavu modernog evropskog javnog RTV sistema, razvoj civilnog društva kao i za pitanja koja se odnose na probleme mladih u BiH.

Prije dolaska na dužnost višeg zamjenika visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ambasador Bas-Backer bio je šef holandskog Ureda u Prištini. Ured kojim je rukovodio bio je nadležan za redovne diplomatske aktivnosti, kao i za zastupanje zemalja predsjedatelja Evropskom unijom na Kosovu u periodu od januara 2003. godine do polovine 2005. godine, navodi se u saopćenju.

Ambasador Bas-Backer ima veliko iskustvo u cijelom regionu jugoistočne Evrope, a posebno u Bosni i Hercegovini. Od 2001. do 2003. godine bio je zamjenik visokog predstavnika za BiH i šef Odjela za rekonstrukciju i povratak koji je bio angažiran na provedbi Aneksa 7. Daytonskog sporazuma. U svojstvu političkog savjetnika bio je nadležan za pitanja izrade evropske odbrambene i sigurnosne politike i njen uticaj na područje zapadnog Balkana. Od 1996. do 1997. bio je zamjenik šefa Monitoring misije Evropske zajednice u bivšoj Jugoslaviji, a prije te funkcije radio je kao šef Odjela za istočnu Evropu pri Direkciji za evropska pitanja u okviru holandskog ministarstva vanjskih poslova i zamjenik koordinatora za politiku prema bivšoj Jugoslaviji.

Ambasador Bas-Backer diplomirao je javno pravo na holandskom Univerzitetu u Leydenu, te završio postdiplomski studij iz ekonomije, historije, prava i sociologije na evropskom Institutu des Hautes Etudes International u Nici. Oženjen je, otac dvoje djece. U slobodno vrijeme se bavi crtanjem, slikanjem i izradom kolaža. Ambasador Bas-Backer je u službi holandskog Ministarstva vanjskih poslova od 1975. godine, navodi se saopštenju za javnost OHR-a.