Svjetlo na slučaj
320

Novi video Davida Dragičevića u kobnoj noći, MUP RS prešutio postojanje snimka

Klix.ba
Novinar Slobodan Vasković obavio je video koji prikazuje događaje od 18. marta 2018. godine nešto iza 2 sata ujutru. Na zabilježenom videu našao se pokojni David Dragičević i pet nepoznatih osoba koje Vasković dovodi u vezu sa Dragičevićevim nestankom i navodnim ubistvom.

Podsjećamo, beživotno tijelo ovog 21-godišnjaka pronađeno je 24. marta na ušću Crkvine u Vrbas u Banjoj Luci, a iako je policija zaključila zadesnu smrt, porodica to ne prihvata i smatra da je ubijen.

Vasković u svom blogu opisuje video u noći kada je Dragičević nestao:

"Nema dileme da su osobe sa snimka na određen način umiješane u nestanak Davida Dragičevića, jer njegov telefon prestaje da radi u 2 sata i 40 minuta, znači 15 minuta nakon što se sreo s njima.

Na snimku od 18. 3. 2018 godine vide se dva mladića kako sjede na betonskom bloku ispred Boske, u 2 sata i 18 minuta. David je na to mjesto stigao nešto prije 2.25 sati.

David je s njima razgovarao par sekundi, pozdravio se i kreće prema Gospodskoj ulici. Oni ga zovu, on se vratio korak, dva natrag i još par trenutaka razgovara s njima.

Sa snimka je jasno da ih on poznaje. David potom odlazi u 2 sata i 25 minuta i 6 sekundi prema Gospodskoj ulici.

U 2 sata 25 minuta i 18 sekundi ga presreću druga dvojica na samom početku Gospodske i tu razgovaraju.

Za to vrijeme, prva dvojica (oni ispred Boske), sa kojima se pozdravio, dižu se i prilaze na desetak koraka od Davida i druge dvojice, koja su ga presrela u Gospodskoj ulici.

U 2.26 sati iz Jevrejske ulice prvoj dvojici prilazi još jedna osoba i stoji tu s njima. Sve to vrijeme David razgovara sa ovom dvojicom u Gospodskoj ulici. U 2 sata 28 minuta i 38 sekundi svi su još tu, razgovaraju u dvije grupe.

Svi nestaju sa snimka u 2 časa 29 minuta i 40 sekundi, s tim što dvojica, koja su dočekali Davida ispred Boske, odlaze prema Gospodskoj za Davidom (2 sata 29 minuta i 37 sekundi), a onaj koji je došao iz Jevrejske u 2 sata 29 minuta i 5 sekundi odlazi prema parku "Petar Kočić".

Ovaj snimak označava početak akcije otimanja Davida Dragičevića.

Ovaj snimak takođe baca novu sumnju na tvrdnje Darka Ilića, načelnik Uprave za organizovani kriminal MUP RS, o kretanju Davida Dragičevića kobne noći 18. marta. Ilić uopšte nije naveo da postoji ovaj snimak, a policija nije dala odgovor - ko su osobe sa snimka, šta oni znaju i zašto ih policija nije pronašla?

Pitanje je i da li i kakve veze ove osobe imaju sa Davidovim nestankom, premlaćivanjem i ubistvom, jer je potpuno jasno na osnovu snimka da su čekali upravo njega i da su za njim otišli.

Takođe, potpuno je jasno da David nikako nije mogao stići na Lauš do kuće, koju je, kako ga je lažno optužio MUP RS, opljačkao, a u nju ušao u 2 sata i 52 minuta. Čak je prema Iliću prije toga uspio pojesti i burek. Nema dileme da je sve oko kuće režija kako bi se prikrilo ubistvo Davida!

Kako je policija saopštila, David se oko 23.30 sati potukao sa tri osobe ispred kafića "Meta", nakon čega su se razišli. Posle toga, kako je rekao Ilić, David je otišao sam u kafić "Downtown", a oko ponoći u klub "Fabrika". Oko 2.20 sati je otišao u kafe bar "988", gdje se kratko zadržao.

Prema policijskom izvještaju, nema nikakvih detalja o Davidovom kretanju od 2.20 do 2.50 sati, iako je iz ovog video snimka jasno da je on do 2.30 sati bio na Trgu Krajine sa četiri osobe o kojima policija nije rekla ni riječi.

To vrijeme za Darka Ilića ne postoji. On je svoju verziju kretanja Davida u noći 18.3. nastavio tvrdeći da je David 2.50 sati snimljen video nadzorom u Ulici Velibora Janjetovića Janje dok je jeo pecivo kupljeno u pekari "Zmijanje". Potom je snimljen kamerama apartmana "Vesto", a zatim ponovo u 3.42 kako se kreće nazad prema centru grada. Tada je, kako je rekao Ilić, navodno upao u Crkvenu", napisao je Vasković u svom blogu.