Dosta nepoznanica
56

Novi urbanistički plan za KS još nije gotov, da li će u njemu biti i već zaboravljena studija?

B. R.
Žuta linija - vjetrokoridor duž Miljacke; Crvena linija - vjetrokoridor duž Zagrebačke ulice
Žuta linija - vjetrokoridor duž Miljacke; Crvena linija - vjetrokoridor duž Zagrebačke ulice
Novi kantonalni urbanistički plan za Sarajevo se najavljuje već duže vrijeme, ali još nije ugledao svjetlo dana. Među ključnim stvarima koje su nepoznanica javnosti jeste i to da li će plan sadržavati studiju o utjecaju visokih građevina na kvalitet zraka.
Bivši kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović (NiP) je u izjavi za Klix.ba u maju 2021. najavio da će novi urbanistički plan biti napravljen za nekoliko mjeseci.

To je izjavio nakon što je van snage stavljena odluka o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora koji su utvrđeni studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka. Hadžiahmetović je tada naglasio da će studija biti u urbanističkom planu.

"Kompletna studija će biti u novom urbanističkom planu. Sve ono što se tretira njome, a to su ruže vjetrova, širine koridora, visina zgrada i drugo bit će u urbanističkom planu" ukazao je.

Od tada do danas je prošlo više od dvije godine, ali novog urbanističkog plana još nema. Samo su u SBiH, čiji je Almir Bečarević nadležni ministar, prilikom formiranja aktuelne kantonalne vlade u martu ove godine najavili završetak izrade ovog plana, ali nisu precizirali kada će to biti.

Dosta je nepoznanica u vezi novog urbanističkog plana - dokle se uopće došlo u izradi, ko radi na izradi, šta su ciljevi, kao i to da li će u planu biti sadržana studija o utjecaju visokih građevina na kvalitet zraka, kako je to Hadžiahmetović najavio.

Studija o utjecaju visokih građevina na kvalitet zraka

Podsjećamo, studijom, koja je prije više od četiri godine rađena na inicijativu upravo kantonalne vlade, utvrđeno je da se visokim zgradama može doprinijeti zagađenju zraka. Da li će doprinositi, kako je konstatovano, zavisi od prostora na kojem je zgrada, njenog položaja u odnosu na druge građevine, njenog oblika fasade, itd.

Odluka o zaštiti ventilacionih koridora (prostoru ključnom za protok zraka), također utvrđenih ovom studijom, donijeta je 2020. kada je resorni ministar, tada kao nestranački kadar, bio Faruk Kapidžić. Sada je zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

Kapidžić je nakon ukidanja odluke izjavio da predstoji "tibrazacija" Sarajeva, smatrajući da se pogoduje građevinskim investitorima. Negodovao je još jedan bivši ministar, Damir Filipović (SDP), poručivši da je time na djelu "politika krana i skele". Hadžiahmetović je kao cilj te odluke naveo, kako je tada izjavio za naš portal, to da se u Sarajevu ništa ne gradi.