BiH
0

Novi upravni odbor FIPA-e

FENA
Prva, konstitutivna, sjednica novog Upravnog odbora Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) održana je u Sarajevu 6. marta ove godine, saopćeno je danas iz FIPA-e.

Nakon što je mandat ranijim članovima istekao 31. decembra prošle godine, FIPA je zatražila od nadležnih institucija i asocijacija da imenuje svoje članove u Upravni odbor FIPA-e.

Dva člana imenuje Vijeće ministara BiH, po jednog člana imenuju Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske, jednog člana imenuje Vanjskotrgovinska komora BiH, dva člana predstavljaju poslovnu zajednicu u Bosni i Hercegovini, na način da po jednog člana imenuju Asocijacija poslodavaca Federacije BiH i Savez poslodavaca Republike Srpske, dva člana predstavljaju zajednicu stranih investitora u BiH, a imenuju se od Udruženja stranih investitora u BiH.

Novoimenovani članovi Upravnog odbora FIPA-e su: Tarik Đođić, Tie Sosnowski, Giulio Moreno, Zoran Stjepanović, Anđelko Šobot i Eduard Jahjaefendić.

Nakon što je konstituiran Upravni odbor pristupilo se izboru predsjedavajućeg, kojeg biraju imenovani članovi Upravnog odbora između sebe. Anđelko Šobot je izabran za predsjednika.

Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara BiH nisu još imenovali svoje predstavnike. Poslove sekretara Upravnog odbora obavljat će Vesko Drljača, sekretar FIPA-e, navodi se u saopćenju.