Saznaje Klix.ba
52

Novi udarac za HDZ, stranku napušta i načelnik Vareša Zdravko Marošević

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Načelnik Vareša Zdravko Marošević napušta Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ), saznaje Klix.ba.
U dva izborna ciklusa, od 2004. do 2008. godine i od 2012. do 2016. godine, Marošević je predsjedavao Općinskim vijećem, a 2016. na izborima je izabran za načelnika Vareša, kao i 2020. godine.

On je jedan od rijetkih predstavnika HDZ-a koji je na lokalnim izborima 2016. i 2020. godine izabran za načelnika općine s većinski bošnjačkim stanovništvom.

Marošević je nedavno javno iznio nezadovoljstvo odlukom predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da raspusti Kantonalni odbor Zeničko-dobojskog kantona uprkos dobrim rezultatima.

"Ne znam šta je bila namjera predsjednika HDZ-a, ali vjerujem da je slušao pogrešne informacije i priklonio se strani koja pokušava da i ovo malo Hrvata na području ZDK-a razdvoji, da im smanji politički uticaj i ono za što se deklarativno zalažemo - da većina nikad ne dominira nad manjinom - ne provodi se u ovom slučaju", rekao je za Oslobođenje i istakao da je taj odbor HDZ-a u ZDK pod vodstvom Ive Tadića ostvario najbolje rezultate.

Marošević je na funkciju načelnika Vareša došao glasovima i Hrvata i Bošnjaka, a kaže da to izuzetno cijeni i da ne gleda ko je i šta je jer kroz cijelu život djeluje prije svega kao čovjek.

Podsjetimo, krajem augusta delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH i zastupnik u Skupštini ZDK Ivo Tadić napustio je HDZ BiH.

Ovu informaciju Tadić je obznanio medijima objasnivši da nakon posljednjih događaja u stranci, nelegalno te krajnje nedemokratskih provedenih unutarstranačkih izbora objavljuje da napušta HDZ BiH, a u kojem je kao utemeljitelj i odlikovani dragovoljac Domovinskog rata proveo i politički djelovao od osnivanja stranke do danas.