BiH
0

Novi “tehnički problemi” oko SSP-a

FENA
Na zahtjev slovenskog šefa diplomatije Dimitrija Rupela u ulozi predsjedavajućeg Vijeća ministara Evropske unije, ranije predviđeni termin potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, umjesto u 12:45 sati 16. juna u Luxembourgu pomjeren je, za sada, u 17 sati, ali ni ova satnica nije konačna.

Prema informacijama dobro obaviještenih diplomatskih izvora u Bruxellesu i predstavnika Ureda za ugovore Generalnog sekretarijata Vijeća Evropske unije, Radio Deutsche Welle saznaje da je ovakva iznenadna “direktiva iz Ljubljane”, koja je stigla samo četiri dana uoči ceremonije potpisivanja Sporazuma, izazvala “ozbiljnu pometnju” u tehničkim službama, protokolu i Uredu EU za ugovore.

Promjena plana, ipak, najviše problema zadaje protokolu i tehničkim službama bosanskohercegovačkih državnih tijela i drugih institucija čiji su predstavnici, kako saznajemo, već bili ugovorili komercijalne letove prema Luxembourgu, utvrdili protokolarne procedure i termine povratka u zemlju, ili satnice za nastavak putovanja ka novim destinacijama, kao u slučaju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i šefa diplomatije Svena Alkalaja, koji bi već u utorak trebalo da budu u posjeti Albaniji.

Alternativna rješenja se ubrzano iznalaze u čarter-letovima: predstavnici Republike Srpske će, po svemu sudeći, doputovati vladinim avionom iz Banje Luke, delegacije Predsjedništva BiH, Parlamenta i Vijeća ministara iznajmljenom čarter-letjelicom iz Sarajeva, a za ostale predstavnike 35-člane delegacije BiH još uvijek se traži najpovoljnija solucija ili odgađanje dolaska u Luxembourg. Petnaestak predstavnika bh. medija su se već u startu opredijelili za najsigurniju, najjeftiniju, ali i najzamorniju varijantu – za dvodnevno putovanje autobusom u dolasku i isto toliko u povratku.

Šef ureda slovenskog predsjedništva u Bruxellesu Maja Kocijančič izjavila je za Radio Deutsche Welle da “nijedna satnica za potpisivanje Sporazuma sa BiH još uvijek nije sigurna, jer je za posljednje zasjednaje Vijeća pod slovenskim predsjedništvom ostalo neobično mnogo vrlo važnih tačaka dnevnog reda”. Ona je, međutim, potvrdila da će konačan raspored luksemburškog zasjedanja biti utvrđen tek u četvrtak na sastanku stalnih ambasadora zemalja članica Evropske unije (Coreper) u Bruxellesu.

U sjedištu Generalnog sekretarijata Vijeća Evropske unije sredinom prošle sedmice pozdravljena je preporuka državnog predsjedništva da se broj članova bh. delegacije na potpisivanju SSP-a prilagodi “materijalnim mogućnostima zemlje”. Iako je ranije najavljivana brojka prepolovljena, konačna lista od 35 članova delegacije, ipak, ukazuje da se neke institucije, organizacije ili organi nisu pridržavali takvih smjernica.

“Sada, međutim, i dalje ne vidimo opravdanje za dolazak gradonačelnika Brčkog Mirsada Đape, gradonačelnice Sarajeva Semihe Borovac, nekoliko savjetnika ili šefova kabineta pojedinih ministara, pa čak i resornih ministara, osim šefa bh. diplomatije”, izjavio je visoki predstavnik Generalnog sekretarijata Vijeća Evropske unije.