Uspješni rezultati rada
67

Novi-stari predsjednik Sindikata metalaca ZDK: Borba za minimalnu plaću od 1.000 KM se nastavlja

E. M.
Kenan Mujkanović (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E. M./Klix.ba)
Sindikat metalaca Zeničko-dobojskog kantona na održanoj izvještajno-izbornoj skupštini ponovo je za predsjednika izabrao Kenana Mujkanovića, a izneseni su i uspješni rezultati koji su djelomično riješili probleme radnika u ovom sektoru.

Na održanoj sjednici prisustvovalo je 25 delegata iz sedam sindikalnih organizacija - ArcelorMittal Zenica, Mann Hummel Tešanj, Pobjeda Tešanj, Preis Usora, Excel Maglaj, Prevent FAD Jelah i Željezara Zenica.

Jedan od najbitnijih zaključaka skupštine je i taj da je izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije upućen zahtjev za hitno donošenje Zakona o minimalnoj plati od 1.000 KM i donošenje izmjena i dopuna Zakona o radu koje je SSS BiH inicirao, a kojima bi trebala biti onemogućena zloupotreba Ugovora o radu na određeno vrijeme i prekovremenog rada.

Sindikat metalaca Zeničko-dobojskog kantona je u proteklom periodu adekvatno odgovorio svim izzaovima, a samo neki od rezultata su kolektivni ugovori za 3.200 radnika uz veća materijalna i druga prava, plaće i novčana primanja radnika povećana su u svim firmama gdje djeluje sindikat i to do 20 do 50 posto u odnosu na 2019. godinu, a s obzirom na inflaciju za to će se boriti i u narednom periodu.

"Učinjeno je mnogo na zaštiti invalida rada II kategorije, osigurano je povećanje naknada invalidima na tzv. materijalnom čekanju, koji sad dobijaju naknade u iznosu njihove pune plate, neovisno od uzroka invalidnosti, što nije bio slučaj. Za više od 60 radnika firmi Metalno, Rudstroj, Željezara Zenica, koje smo stalno držali u fokusu našeg rada ali i javnosti, u periodu od 2019. godine do danas uvezan je radni staž. Slijedom dva naša zahtjeva, Zeničko-dobojskom kantonu je izdvojio nedostajuća sredstva za doprinose za zdravstvo i nezaposlenost za radnike Rudstroja i Metalnog, koji su na taj način konačno ostvarili pravo na penziju", kazao je Mujkanović te dodao:

"Dali smo puni doprinos u svim aktivnostima i protestima SSS BiH na donošenju Zakona o minimalnoj plati, koji je usvojen u formi nacrta 05.10.2022. godine na Predstavničkom domu Parlamenta Federacije – ostaje da se ova aktivnost konačno privede kraju, što prije."

Sindikat je imao i odličnu saradnju sa Industriall Global i European Trade Union, organizacijama koje broje 50 miliona članova u 140 zemalja svijeta, a dali su i punu podršku aktivnostima SSS BiH te su naglasili odličnu saradnju sa predsjednikom SSS BiH Selvedinom Šatorovićem.

"U konačnici, kao jedan od najvažnijih segmenata djelovanja našeg sindikata, u proteklom mandatu je pruženo više od tri hiljade usluga pravne pomoći članovima sindikata pojedinačno, sindikalnim organizacijama i predsjednicima organizacija, kako iz našeg tako i iz drugih kantona i grana, kojima smo bili na dispoziciji 24 sata dnevno", dodao je Mujkanović.

Predsjednici svih sindikalnih organizacija ili njihovi zamjenici su potvrdili da će učestvovati u protestnoj šetnji koju će 1. maja organizovati SSS BiH sa zahtjevom za hitno donošenje Zakona o minimalnoj plati.