BiH
0

Novi slučajevi oboljelih od meningitisa u Banjoj Luci

NINA
Iz Kliničkog centra u Banjoj Luci danas je saopšteno je da su u posljednja 24 sata na Infektivnu kliniku primljena još tri pacijenta sa simptomima seroznog meningitisa, tako da je do sada evidentirano 49 oboljelih od ove bolesti.

U saopštenju se ističe da su dva pacijenta, otac i sin, koji su primljeni tokom posljednja 24 sata boravili na moru u Crnoj Gori, odakle su se vratili zaraženi seroznim meningitisom.

U banjolučkoj klinici navode da se u posljednje vrijeme javlja sve više pacijenata sa simptomima seroznog meningitisa starosne dobi od 22 do 34 godine, što znači da se epidemija meningitisa širi i zahvaća i odrasle osobe.

Konzilij Infektivne klinike upozorava građane da obavezno piju flaširanu vodu, koriste hranu provjerene kvalitete i kupljenu na sanitarno sigurnim mjestima, da se što manje izlažu suncu i piju što više tekućine.

Od ukupnog broja oboljelih na Infektivnoj klinici trenutno je hospitalizirano 20 pacijenata, dok su ostali pušteni kući.

Među oboljelim najviše je djece predškolskog i školskog uzrasta, kod kojih su se pojavili simptomi seroznog meningitisa, zbog čega je prije petnaestak dana proglašena epidemija na području Banje Luke.