IDDEEA
0

Novi sistem registracije vozila i putnih isprava počeo s radom

FENA
Prošle su sedmice završene aktivnosti na prebacivanju podataka u novi sistem putnih isprava, ličnih karata, JMB, prebivališta i boravišta, te registracije vozila i vozačkih dozvola, saopćeno je danas iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

Sistem registracije vozila kod nadležnih MUP-ova od jutros je u punoj funkciji, ali se javljaju kraći zastoji.

Kao što je ranije najavljeno, sistem ličnih dokumenata značajno je poboljšan s aspekta sigurnosti, te se u prvim satima funkcioniranja javljaju tehnički problemi koji su posljedica novog načina rada i uvezanosti svih MUP-ova i općina u sistem.

Uposlenici Agencije podešavaju sistem te očekuju da će uskoro početi akvizicija podataka, odnosno da će kompletan sistem biti u potpunosti funkcionalan.

U cilju stvaranja što manjih gužvi na MUP-ovim lokacijama, iz Agencije još jednom napominju da nema potrebe za zamjenom ličnih dokumenata čija važnost nije istekla.

Ujedno je građanima upućeno izvinjenje zbog nedostupnosti sistema i neugodnosti, te se mole za strpljenje, razumijevanje i saradnju u procesu koji će dovesti do značajnog poboljšanja sistema dokumenata, kao jednom od preduvjeta za liberalizaciju viznog režima.