Odlučila većina
261

Novi sekretar Zajedničke službe Parlamenta BiH bit će Jasmin Terović

Klix.ba
Jasmin Terović (Foto: H. M./Klix.ba)
Jasmin Terović (Foto: H. M./Klix.ba)
Novi sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine bit će Jasmin Terović, saznaje Klix.ba.

Ovo je danas odlučio Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a kako je od ranije poznato pozicija sekretara Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH u skladu s dogovorom pripala je Stranci demokratske akcije (SDA).

Jasmin Terović ranije je obnašao dužnost direktora javnog preduzeća Tržnice-pijace Sarajevo, a njegov mandat ostat će upamćen po tome što je otvoreno govorio o kriminalnim radnjama u ovom javnom preduzeću za vrijeme mandata bivšeg direktora.

Terović je nakon imenovanja za direktora zatražio da Finansijska policija FBiH izvrši nadzor nad radom ovog preduzeća, a koji je rezultirao otkrićem da su velika sredstva preduzeća potrošena na reprezentaciju, putovanja, niz predmeta i prehrambenih artikala koji nisu mogli biti uknjiženi na preduzeće.

Na poziciji sekretara Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH još uvijek se nalazi Kenan Vehabović iz SBB-a kojem je istekao mandat konstituisanjem novog saziva državne zakonodavne vlasti.

Naime, Zakon o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine u članu 18. jasno kaže da "mandat sekretara domova i sekretara Zajedničke službe ne može biti duži od mandata saziva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, s tim što iste osobe mogu biti ponovo birane na istu dužnost, a njihova prava i obaveze se uređuju aktom o organizaciji Sekretarijata Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine".

Identičan slučaj je i sa sekretarom Zastupničkog doma PSBiH Marinom Vukojom (HDZ), a koji će najvjerovatnije obnoviti mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH. Delegati u Domu naroda PSBiH ranije su izabrali Gordanu Živković iz SNSD-a za novu sekretarku Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.