{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi sastanak stranačkih šefova: Danas dogovor o raspodjeli pozicija?

F
22.2.2015. u 09:19
16
39
Novi sastanak stranačkih šefova: Danas dogovor o raspodjeli pozicija?
16
Novi sastanak stranačkih šefova: Danas dogovor o raspodjeli pozicija?
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Sastanak političkih lidera stranaka koje čine većinu na državnom nivou zakazan je za danas, u 16.00 sati u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Predstavnici političkih stranaka koji čine vlast na državnom nivou protekla dva tri dana najavljivali su da su stavovi o formiranju Vijeća ministara BiH približeni, a danas bi trebalo sve biti definirano što bi u konačnici rezultiralo predlaganjem ministara za Vijeće ministara BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić (Stranka demokratske akcije - SDA) tada bi mogao predložiti i njihovo imenovanje Parlamentarnoj skupštini BiH čime bi trebalo biti završeno formiranje izvršne vlasti na državnom nivou nakon oktobarskih općih izbora.

Stranke koje čine većinu su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, SDA, Demokratska fronta (DF) te koalicija Saveza za promjene iz Republike Srpske.

Uz predsjedavajućeg SDA će imati još dva ministra, HDZ i Savez za promjene po tri i DF jednog ministra.

HDZ-u bi trebali pripasti pozicije ministra finansija i trezora i odbrane, a mediji su već objavili da bi na te pozicije mogli doći Vjekoslav Bevanda (dosadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH) i Marina Pendeš (dosadašnja zamjenica ministra odbrane).

Generalni sekretar SDA Amir Zukić kazao je ranije da su imena budućih ministara koja se pojavljuju u medijima još na nivou spekulacija, ali je izrazio uvjerenje da će ubrzo doći do konačnog imenovanja svih ministara u Vijeću ministara BiH.

U medijima je objavljeno da je cilj SDA da, uz predsjedavajućeg, predloži ministra pravde i civilnih poslova, a najavili su i da bi buduća ministrica pravde trebala biti Alma Čolo, a ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

U izjavi Feni generalni sekretar DF-a Sifet Podžić kazao je da bi ovoj stranci trebalo pripasti mjesto ministra saobraćaja i komunikacija te još dvije ili tri zamjeničke pozicije i to vjerovatno zamjenika ministra vanjskih poslova, odbrane i finansija ili pravde.

Partiji demokratskog progresa (PDP), koja je dio koalicije Saveza za promjene, pripalo bi mjesto ministra vanjskih poslova,a kandidat je Igor Crnadak.

Kao generalni sekretar PDP-a Crnadak je izrazio je nadu da će danas biti postignut dogovor o tome kojoj će partiji pripasti koji resori budući da su politički lideri već uradili mnogo posla.

Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), stranci koalicije Saveza za promjene trebala bi pripasti pozicija ministra sigurnosti (kandidat je Dragan Mektić) te mjesto ministra trgovine i ekonomskih odnosa, a ta stranka, kako se očekuje, predložit će Mirka Šarovića.

Na prvom zajedničkom sastanku čelnika stranaka održanog u srijedu potvrđeno je da je o raspodjeli osam ministarstava postignuta načelna saglasnost, dok se tek treba definirati kome će pripasti pozicija ministra civilnih poslova, odnosno četiri mjesta zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: