Kaldrma je davno otišla
0

Novi Sarači će se uklopiti u baščaršijski ambijent

Piše: Nedžad Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ovih dana uveliko se odvijaju radovi na rekonstrukciji Sarača, glavne ulice na Baščaršiji. Dosta Sarajlija sa zabrinutošću iščekuju novi izgled Sarača, te žale jer će biti promijenjen izgled ulice koji je, navodno, takav još od osmanskog doba. Međutim, razloga za brigu nema - kaldrma koja datira iz osmanskog doba uklonjena je potpuno u Saračima još prije više od 30 godina.

Ovim smo povodom, naime, razgovarali s arhitektom i poznavaocem historije Sarajeva, Mufidom Garibijom. On nam je ukratko prepričao historijat Baščaršije, odnosno njenog jezgra. Intenzivnija gradnja Baščaršije vezana je, podsjeća naš sagovornik, uz gradnju Begove džamije koja je sagrađena 1531. godine. Još prije je postojao Kolobara han, a uporedo s džamijom građen je i Bezistan. Tako se stvorila potreba za gradnjom čaršijskog trga.

Urbanistički plan Osmanlija

"Osmanlije su imale urbanistički plan za Baščaršiju, koji je bio prilagođen prostoru i vremenu. Odlučili su formirati baščaršijski trg na potezu od današnjeg Sebilja do Baščaršijske džamije. Budući da je tuda proticao Ramića potok koji je smetao razvoju Baščaršije, odlučili su ga pokriti, a prostor trga kaldrmisati. Potok je poslije služio za pranje trga i okolnih ulica koje su također kaldrmisane bijelim kamenom, pa se govorilo da je kaldrma na ulicama kao biseri nanizana", kaže Garibija.

Kaldrma je opstala i za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, a onda su na prelazu između stare i stvaranja nove Jugoslavije na trgu kod Sebilja, kao i u nekim okolnim sokacima umjesto kaldrme postavljene žute klinker ploče.

Kaldrma iz Sarača u međuvremenu je, naravno, krpljena i prepravljana, a uklonjena je krajem 1970-ih kad je postavljena bijela hreša neravnomjernog oblika i debljine oko četiri cm. Trotoari su ostali kaldrmisani. Ipak, pokazalo se da taj kamen nije najboljeg kvaliteta, pa je opet vraćena kaldrma, ali prilično loše urađena. Bližile su se Zimske olimpijske igre 1984. te je valjalo urediti Baščaršiju. Tad je, kaže Garibija, u Saračima postavljena crvena hreša koja se zadržala do danas. Međutim, u nekim ulicama na Baščaršiji je zbog kratkog roka za završetak radova prije Olimpijade ostala kaldrma, a neke su asfaltirane.

Unificiran izgled ulica

"Za vrijeme mandata Mustafe Resića kao načelnika Općine Stari Grad, prije nekoliko godina, usvojen je plan rekonstrukcije Baščaršije. Na tome je radila ekipa stručnjaka i taj plan se nastavlja realizovati do danas. Dobro je što se ide na to da sve ulice na Baščaršiji imaju unificiran izgled. Oni su našli neko srednje rješenje s tim pločama, kojima su već popločali neke ulice na Baščaršiji, budući da u današnjem vremenu kaldrme u glavnim ulicama nisu praktične, tako da taj projekt treba podržati", rekao je Garibija.

Rekonstrukcija ulice Sarači počela je 20. marta i trajat će 75 dana. Vrijednost projekta je 819.000 KM, a planirano je popločavanje bijelom hrešom pravilnog oblika te zamjena svih instalacija.