Podsjetnik na ograničenja
121

Novi saobraćajni znakovi na ulicama Sarajeva s ciljem jasnijeg upozorenja vozačima na brzinu kretanja

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Na sarajevskim ulicama postavljena je nekolicina novih saobraćajnih znakova koji označavaju ograničenje brzine. Cilj je postizanje povećanje pažnje vozača kako bi se u glavnom gradu Bosne i Hercegovine smanjio zabrinjavajući broj tragičnih nesreća.

Ograničenje brzine ni u jednoj ulici nije promijenjeno još uvijek, no postavljeni su novi saobraćajni znakovi u ulicama gdje su nedostajali, a kako bi vozače i pješake podsjetili na poštivanje propisa i pozvali na oprez.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta je za Klix.ba pojasnio da je riječ o lokacijama gdje do sada nije bilo prijeko potrebnih znakova, čime se može očekivati veća sigurnost učesnika u saobraćaju.

"Ovo je dodatna napomena svima nama kroz pojačavanje znakova na ograničenja koja već postoje. Kod nas je na puno mjesta već odavno ograničenje 40 u naseljima, 50 na drugim mjestima, ali građani nažalost kada ne vide znak manje obraćaju pažnju", rekao je Šteta.

Problem prebrze vožnje i tragičnih nesreća u Sarajevu je zabrinuo građane, ali i mnoge nivoe vlasti. Zbog toga postoji plan usvajanja državnog zakona o sigurnosti saobraćaja kojim bi bilo ograničenje brzine u pojedinim ulicama bilo dodatno smanjeno.

Dok se to ne dogodi, važno je i jasno naznačiti stanovnicima koja su važeća saobraćajna pravila u nadi da će doći do većeg poštivanja propisa. Nesreće koje su se do sada događale uzrokovane su, između ostalog, neprimjerenom brzinom kretanja. Zbog toga je vizualizacija zabrane vrlo važna.